Az európai vállalkozások több mint fele nem éri meg az öt évet – derül ki az Európai Bizottság statisztikai adataiból. Bőven van okuk örülni azoknak a vállalkozóknak, akik cégükkel ez idő alatt megvetették lábukat a hazai piacon. Ebben a fázisban lehet – és érdemes is – elgondolkozni a vállalat nemzetközi kiterjesztésén, amelyhez az előnyök mellett buktatók is járnak. Íme, a sikeres külföldi terjeszkedés ismérvei.

A globalizáció kapcsán gyakran kerül elő a következő feltételezés: ha egy vállalat adott országban már sikert aratott, más országokban is viszonylag egyszerű dolga lesz. Erre a hiedelemre a kifejlesztett termék, a kipróbált piac, a gyakorlott ügyfélmenedzsmenti részleg, a márkázás és a hangzatos szlogen is rájátszanak – azonban hiába rendelkezik ezekkel egy adott vállalkozás, önmagában nem garantálják az ismeretlen piac sikeres meghódítását.

Fordítások

Kulcsfontosságú, hogy terjeszkedés esetén a célba vett területen beszélt nyelv a piacra lépés idején már szerepeljen a vállalat repertoárjában. Ha a termék például egy szoftver vagy weboldal, jelentősen megkönnyíti az átállást, ha ez a platform könnyen módosítható. Az ekkora volumenű fordítás időigényes, tehát minél korábban elkezdődnek az ilyen irányú fejlesztések, annál jobb. Így amikor aktuálissá válik az élesítés, nem kell emiatt késleltetni a többi folyamatot.

A fordításokat több aspektusból is érdemes megvizsgálni – a sikeres nemzetközi terjeszkedés egyik alapfeltétele, hogy a marketingkommunikáció az új nyelven is ugyanolyan hatásos legyen, mint a vállalat anyanyelvén. A stílus, hangvétel és az adott kultúrára jellemző szófordulatok, kommunikációs sajátosságok használata képesek biztosítani a szükséges pluszt.

Soknyelvű asszisztencia

A többnyelvű ügyfélbázissal megjelenik az az igény is, hogy egy többnyelvű ügyfélszolgálat támogatása is jelen legyen, adott esetben a különböző időzónák igényeit ellátva. Amellett, hogy a megfelelő munkaerőre lesz szükség, fontos eldöntendő kérdés, hogy az új csapat hol helyezkedjen el: a vállalat székhelyén, a már meglévő munkatársak közelében, vagy az új piac területén? Előbbi esetén az időeltolódásból adódó speciális műszakok kivitelezése lehet nehézkes, utóbbinál pedig kérdéses, hogy az új munkatársak milyen mértékben integrálódnak a cég vérkeringésébe.

Az előzetes kutatás fontossága

Minden piacnak megvannak a sajátosságai, egyedi szereplői és hagyományai, amelyek mind befolyásolják az újonnan belépő cégek sikerét. Többek között ezért is lényeges, hogy a piacra lépés előtt a vállalat minél alaposabb kutatásokat és előkészületeket végezzen – javasolja a Széchenyi Tőkealap-Kezelő Zrt. Úgy vélik, jó megoldás ilyen esetben helyi tanácsadókat megbízni azzal, hogy vizsgálják át a stratégiát, rámutatva az esetleges hiányosságokra és a célba vett piac jellemzőiből eredő potenciális buktatókra.

Borítókép: pixabay, forrás: Európai Bizottság