Az MFB csoporthoz tartozó Hiventures, több min 300 portfólió startuppal és húszmilliárd forintnyi befektetéssel a háta mögött, 31 milliárd forint tőkével rendelkező, új kkv üzletágat indít. A hazai kis-és középvállalati szektort erősíti a generációváltást, piaci konszolidációt és külföldi befektetés-ösztönzést érintő tőkefinanszírozás terén.

A Hiventures indulásakor a startup befektetési programjaival a piaci igényekre reagált, és most mintegy három év tapasztalat, valamint az eddig felhalmozódó visszajelzések alapján, készen áll a szervezet szintet lépni, és új, KKVPRO tőkefinanszírozási megoldásaival, célba venni a hazai vállalkozások fejlesztésének egyik legfontosabb csoportját; a hagyományos kis- és középvállalkozói szektort.

Jelenleg a piacon 200-250 milliárd forint tőkebefektetési forrás érhető el, de ennek körülbelül 80-90 százaléka a startupok finanszírozását segíti, vagyis a kkv-ra kevesen fókuszálnak. Erre a finanszírozási résre tudott megoldást hozni a Hiventures KKV üzletága.

„Augusztusban megújult a Hiventures vezetősége, ezzel egy időben új stratégiai irányokat is kijelöltünk, melynek középpontjába a hazai kis-és középvállalkozások kerültek. Az új üzletággal célunk, hogy a startupok után, hasonló sikerrel legyünk a kkv szektor meghatározó tőkefinanszírozó partnere, és ezzel hozzájáruljunk a piac szereplőinek versenyképességéhez és nemzetközi aktivitásuk ösztönzéséhez egyedi tőkebefektetési termékeinken keresztül” – fogalmazott Katona Bence, a Hiventures vezérigazgatója.

A Hiventures MFB forrásból, 31 milliárd forintos kkv üzletág finanszírozási megoldásai, azokat a hazai vállalkozásokat és vezetőit célozzák, akik családon kívüli cégutódlásban gondolkodnak, hazai és külföldi cégfelvásárlással kívánják bővíteni tevékenységüket, növelni versenyképességüket és kiaknázni a mérethatékonyságban rejlő potenciálokat, valamint akik, már kinőtték az országhatárt és külföldi országokban való befektetésben gondolkodnak.

Az új üzletág indításának célja, hogy a hazai kkv szektor szereplőinek elégséges saját tőkéje legyen fejlesztésre, valamint a növekedés, piacbővítés és működés finanszírozására. A finanszírozási keretek között lehet jegyezni, hogy a befektetés mértéke esetenként 50 millió és 3,1 milliárd forint között mozog tíz százalék körüli éves hozammal, az elvárt önerő pedig körülbelül 30%, ami ügyletenként változhat. A Hiventures továbbra is kisebbségi tulajdonrészes marad minden esetben.

„A kkv-fókusz fontosságát hangsúlyozza, hogy az elmúlt pár hónapban hozzánk beérkező tíz ügylet nagy része a generációváltással kapcsolatos kihívásokkal küzdött. Szeretnénk, hogy ha már családon belül nem lehet megoldani az utódlást, akkor más konstrukcióban, de a vállalkozások mindenképpen magyar kézben maradjanak. Természetesen vannak olyan kkv-k, amelyeknél nem az utódlás a kérdés, hanem a növekedés saját piacon, esetleg más, hasonló profillal rendelkező cégek felvásárlása áll a fókuszban, vagy egy szomszédos országban, külföldi befektetés lehet a cél, vagy akár távolabb is merészkedne, például a balkáni országokba. A Hiventures ezeket a területeket érintő tőkefinaszírozási kérdésekben is mind partner tud lenni kiterjedt szakértői kapcsolatrendszerével”– tette hozzá Mikesy Álmos, a Hiventures vezérigazgató-helyettese.

Az év hátralévő része is mozgalmasan telik majd a Hiventures számára, többek között október 17-én a Portfolio-val közösen rendezik meg az első kkv konferenciájukat KKV Tőkefinanszírozás 2019: Utódlás, Fúzió, Export címen, ahol a szektort érintő fontosabb témákat vitatják meg. A tőkealap-kezelő emellett a hazai és nemzetközi startup ökoszisztéma fellendítéséről is gondoskodik, ugyanis harmadik alkalommal is megrendezik a Regional Startup and Innovation Day-t, november 7-én a Szépművészeti Múzeumban.

Borítókép: pixabay, forrás: Hiventures