A dolgozókat értesíti a NAV, ha a munkáltató nem fizetett utánuk adót, járulékot

Január elsejétől a kisvállalati adó mértéke 13-ról 12 százalékra, a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás áfa-kulcsa 18-ról 5 százalékra csökkent, a négy- vagy többgyermekes anyák pedig az év elejétől szerzett kereső jövedelmük után szja-mentességet kapnak. Továbbá az adóhivatal újabb adminisztrációcsökkentő és tájékoztatási szolgáltatásokat is bevezetett.

A Gazdaságvédelmi Akcióterv elemeit tartalmazó nyári és őszi adócsomagok számos pontja lépett életbe az újév kezdetekor: 13 helyett 12 százalék lett a kisvállalkozói adó (kiva) kulcsa.. Azok a társas vállalkozók, akik nem éltek a kiva választásának lehetőségével a társasági adózás szabályai szerint adóznak az idei évben. Az egyéni vállalkozókra alapesetben a vállalkozói szja- szabályai vonatkoznak.

A hazai idegenforgalom versenyelőnyének növelése érdekében január elsejétől 18-ról 5 százalékra csökkent a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás áfa-kulcsa.

Életbe lépett a Családvédelmi Akcióterv új adóalap-kedvezménye is. Ennek értelmében a négy vagy több gyermeket nevelő anyáknak a 2019. december 31-ét követően, kereső tevékenység során megszerzett jövedelmük után nem kell személyi jövedelemadót fizetniük.

Az év elejétől 7500-ról 7710 forintra emelkedett az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege. Ezt a járulékot annak kell fizetnie, aki semmilyen más jogcímen, és szociális rászorultság alapján sem jogosult egészségbiztosítási szolgáltatásra.

Új adóhivatali szolgáltatások

Január elsejétől az általános forgalmi adó (áfa) alanyai utólagosan, önellenőrzéssel csökkenthetik adóalapjukat behajthatatlan követeléseik nettó összegével. Ennek egyik feltétele, hogy a csökkentést tervező adózó vevője ne szerepeljen a nagy összegű adóhiánnyal vagy nagy összegű adótartozással rendelkező adózók listáján az érintett ügylet teljesítési időpontjában és az azt megelőző egy évben. A Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) új lekérdezési felületet hozott létre, amelyen 2015. január 1-jei időpontra visszamenőleg biztosítja ezen adatok elérhetőségét.

A NAV ezen túl közvetlenül értesíti mindazokat a munkavállalókat, akiknek munkáltatójáról ellenőrzés során kiderül, hogy nem tett eleget adó- és járulékbevallási és -befizetési kötelezettségeinek.

További könnyítések

A jövőben bizalmi vagyonkezelők és vagyonkezelő alapítványok is nyithatnak tartós befektetési számlát természetes személy kedvezményezettjeik részére. Az itt jóváírt hozamok a jövőben tartós befektetésből származó jövedelemnek minősülnek majd, annak minden kedvezményével.

A TAO-támogatásokhoz kapcsolódó pozitív változás, hogy a filmalkotás vagy látvány-csapatsport céljára felajánlott adóelőleg összege akkor is átutalható lesz a kedvezményezettnek, ha az adózó 15 napon belüli késedelembe esik az adóelőleg megfizetésével. Ez a késedelem a jövőben külön kérelem alapján kimenthető lesz.

A sportági létesítmény-fejlesztések a jövőben akár száz százalékos támogatási intenzitással is megvalósíthatók lesznek, azaz a fejlesztések teljes egészében támogatásokból is finanszírozhatók.

Módosult a kis értékű eszközök egyösszegű leírásának értékhatára is: az eddigi százezer forintos értékhatárt a jogszabály kétszázezer forintra emelte fel.

Ami gondot okozhat 2020-ban

A már korábban bevezetett számla-adatszolgáltatás százezer forintos áfa-értékhatára 2020. július 1-jétől megszűnik, a kötelezettség ezt követően értékhatártól függetlenül minden belföldi adóalany vevő számára kiállított számlára kiterjed majd. Ettől az időponttól kezdve már valamennyi belföldi adóalany adószámát is fel kell majd tüntetni a kiállított számlákon.

Az új rendszerre való átállás számos hazai adóalanyt állít újabb komoly feladat elé – összegezte az újdonságokat a BDO Magyarország, hozzátéve: a saját számlázóprogramok fejlesztése már az év elejétől kezdve fokozott odafigyelést és akár jelentős költségráfordítást is követelhet.

Borítókép: pixabay, forrás: BDO Magyarország