Számos vállalkozó szembesül azzal a jelenséggel, hogy úgy érzi: egyszerűen nincs semmire sem idő. A sok teendő kicsúszik az ember keze közül, a munkaidő végén azon kapja magát, hogy bár egész nap dolgozott, mégsem végzett a feladataival. A hatékony időmenedzsment, az erőforrások és a munkaidő megfelelő beosztása mind elengedhetetlen ahhoz, hogy vállalatunk eredményes legyen. Te is időhiánnyal küzdesz? Blogcikkünkben hasznos tippeket olvashatsz!

Mi is pontosan az időmenedzsment?

Az időmenedzsment – vagyis az, hogyan gazdálkodunk az idővel –, annak megtervezése és megszervezése, hogy osszuk el a rendelkezésünkre álló időt a tevékenységek, a különböző elvégzendő feladatok között. Ha időnket hatékonyan menedzseljük, akkor kevesebb óra alatt több feladatot végezhetünk el, jobb minőségben, még időszűke vagy nagy nyomás esetén is.

Miért fontos a jó időbeosztás?

Az időhatékonyság gyakran a vállalatok „mumusa”, pedig rendkívül fontos készség, ami számos előnnyel jár – többek között például növeli a kollégák produktivitását, csökkenti a mindennapi stresszt, növeli a fejlődési lehetőségeket, összességében javíthatja a vállalkozás eredményességét. A hatékony időmenedzsmentnek köszönhetően úgy érezhetjük, a mi kezünkben van a kontroll, mi irányítjuk a napunkat és a feladatainkat, nem pedig azok minket.

Hogyan javítható az időmenedzsment?

Számos kisebb, a mindennapokba könnyedén bevezethető trükkel jelentős eredményeket érhetünk el időgazdálkodásunk terén.

Priorizáljunk!

Feladataink priorázálása iránymutatást adhat, milyen sorrendben végezzük el azokat. A leggyakrabban használt, praktikus Eisenhower-mátrix könnyen alkalmazható, pusztán két szempont – a sürgősség és a fontosság – alapján kell kategorizálni a feladatokat:

  • Fontos és sürgős: azonnal végezzük el a feladatot
    • Fontos, de nem sürgős: tervezzük be a feladat elvégzését egy későbbi időpontra
    • Sürgős, de nem fontos: ha lehetséges, delegáljuk másnak
    • Nem sürgős és nem fontos: ha a feladat elvégzése nem szükséges, akkor ne is foglalkozzunk vele; ha meg kell csinálni, tegyük félre későbbre

Tervezzünk előre!

Teendőink előzetes megtervezésével időt nyerhetünk és a bizonytalanság felesleges stresszétől is megkímélhetjük magunkat. Gondoljuk át feladatainkat, azok időigényét, fontosságát, határidejét. Ennek megfelelően előre elkészíthetjük időbeosztásunkat az adott napra. Ha pedig teendőinket folyamatosan vezetjük, akkor feladatlistánkat is naprakészen tarthatjuk, akár pár hétre előre is.

Kerüljük a multitaskingot!

Bármennyire hatékonynak is tűnhet, hogy egyidejűleg végzünk több tevékenységet is, a multitasking legtöbbször valójában minőség- és eredményességromlással jár. Az emberi agy működéséből adódóan ugyanis nem képes ugyanolyan koncentráltsággal egyszerre több dologra is odafigyelni, különösen, ha azok mindegyike összpontosítást igényel. Például egy online megbeszélés közben ne válaszoljuk meg e-mailjeinket – így ugyanis egyikre sem jut megfelelő figyelem.

Digitalizáljunk!

Egy vállalkozásnak számos olyan elengedhetetlen, de idő- és költségigényes tevékenységet kell ellátni, melyek terheit digitalizációval csökkenthetjük. A Brillit.com üzletfejlesztési platform és Magyarország legnagyobb szolgáltatáskeresőjének megoldásai segítenek mérsékelni az adminisztratív terheket – vagyis vállalatod pénzt és időt is spórolhat.

A platform ugyanis tökéletes kereteket biztosít a klasszikus üzleti folyamatok – mint például pályázatkiírás, ajánlatkérés, árajánlattétel, szerződéskötés, partnerkommunikáció – egyszerű, gyors, digitalizált elvégzésére. Segítségével egy rendszerben tarthatod vállalati folyamataidat, az adminisztrációtól a beszerzéseken át a kivitelezésig.

Csatlakozz Te is több ezer vállalkozóhoz! Javítsd időmenedzsmentedet, optimalizáld költségeidet a Brillittel!