A piac, a környezet, a gazdaság napról napra változik, ha ehhez nem alkalmazkodunk, lemaradunk. Minél erősebb lábakon áll vállalkozásunk, annál kevésbé valószínű, hogy a kockázatok – ha bekövetkeznek – vagy az előre nem látható események befolyásolják majd annak működését. Az elmúlt hónapok hazai- és világgazdasági eseményeinek hatására egyre inkább romlanak a hazai kkv-szektor kilátásai. Ezt mutatja többek között a magyar kis- és középvállalkozások üzleti várakozásait mérő K&H kkv bizalmi index is, mely eddig sosem látott mértékű zuhanás után -14 ponton áll.

A gazdasági visszaesés nem feltétlenül jelent végzetes csapást a vállalkozások számára. Ehelyett segíthet felszínre hozni az üzleti terv hibáit és hozzájárulhat egy stabilabb vállalkozási rendszer kialakításához.

A rendkívüli helyzetek rendkívüli megoldásokat kívánnak, így a Brillit szakértői mentőövet dobnak a hazai vállalkozásoknak: következzék 5 válságkezelő tipp, melyekkel a céged talpon maradhat a nehéz időkben is. Vágjunk is bele!

1. Lássuk tisztán a pénzügyi helyzetünket!

Az első és talán legfontosabb feladat egy cég számára a mostani válság kezelésében, hogy tökéletesen átlássa saját pénzügyi helyzetét – különös tekintettel a működési kiadások összetételére, illetve ezek vállalkozásra gyakorolt hatására. Ha ez megvan, akkor már ki lehet dolgozni a stratégiát annak érdekében, hogy a működési költségeket ésszerűsítsük – vagyis beazonosítsuk azokat a területeket, ahol költséget lehet csökkenteni, hatékonyságot lehet növelni.

2. Automatizáljuk, amit csak lehet!

Az infláció kezelésének másik hatékony módja a technológia előnyeinek kiaknázása a lehető legtöbb ismétlődő feladat és folyamat automatizálására, az adminisztratív terhek csökkentésére. A Brillit.com üzletfejlesztési platform lehetőségei időt és pénzt spórolnak: egy rendszerben tarthatjuk vállalati folyamatainkat, az adminisztrációtól a beszerzéseken át a kivitelezésig. Egyszerűen intézhető például a dokumentumkezelés, tenderekre jelentkezés, árajánlatok kiküldésre, sőt, a szerződéskötés és a folyamatos kapcsolattartás is.

3. Vizsgáljuk felül az ellátási láncunkat!

A jelenlegi helyzetben különösen fontos, hogy megvizsgáljuk, elég hatékony-e az ellátási láncunk, és minden fázisban a megfelelő értéket kapjuk-e a pénzünkért. Ezért keressük meg az ár-értékarány szempontjából legkedvezőbb megoldásokat, anélkül, hogy a minőségi elvárásainkból engednénk.

4. Szabaduljunk meg a felesleges szolgáltatásoktól!

Az éves elszámolás során sokszor kerülnek felszínre olyan költségek, amelyek redukálhatóak lennének. Előfordulhat, hogy olyan szoftverszolgáltatásokért fizetünk, amelyeket nem is használunk ki. Fontoljuk meg, hogy az ingyenes verziók kínálta lehetőségek nem elengedőek-e cégünk számára, illetve a nem használt programokat töröljük véglegesen. Fésüljük át az összes meglévő szolgáltatást és racionalizáljuk az alapján, biztosan szükség van-e rájuk vállalatunk hatékony működéséhez.

5. Bővítsd a kapcsolati hálód, szerezz új ügyfeleket!

A kiterjedt, stabil és megbízható kapcsolati háló vállalkozásod legfontosabb értéke lehet, segíthet ugyanis új, potenciális ügyfelek megtalálásában. A jelenlegi válsághelyzetben a bevételek növelése, új ügyfelek szerzése is a céges stratégia részét kell, hogy képezze. A kapcsolati háló bővítésére az online tér is remek lehetőséget nyújt – a Brillit.com például egyedülálló lehetőséget biztosít a vállalkozásoknak, hogy az online térben új partnerekre, ügyfelekre, üzletfelekre találjanak, kiépítsék és bővítsék üzleti kapcsolati tőkéjüket, illetve ápolják meglévő kapcsolataikat. Légy jelen a diskurzusban, networkingelj, kapcsolódj be a gazdasági vérkeringésbe!

Legyen a Brillit a virtuális tárgyalód és az új digitális asszisztensed!

Ma már alapvető követelmény, hogy digitalizáld üzleti folyamataid. Regisztrálj a Brillitre és lépj szintet! Csatlakozz több száz olyan vállalkozóhoz, akik már élvezik a tagság előnyeit! Nálunk sohasem fogysz ki a partnerekből, a lehetőségekből és az ötletekből.

Használd platformunk legnépszerűbb funkcióit:

  • készíts árajánlatot, értékesítsd a terméked vagy szolgáltatásod beszerzőknek,
  • kutass fel kivitelezőket, beszállítókat, alvállalkozókat és válogass az ajánlataik között,
  • szerezz még több bevételt vagy spórolj a kiadásaidon!