Munkahelyi vezetőként hatványozottan érintenek bennünket a stressz okozta kellemetlenségek: kimerültnek és energiaszegénynek érezzük magunkat, romlik koncentrációs képességünk és megkérdőjelezzük önmagunkra vetett hitünket. A belső feszültségünk egész munkakörnyezetünkre és beosztottjainkra is kihat, így kulcsfontosságú, hogy csökkentsük a felhalmozódott stresszt önmagunk és cégünk érdekében egyaránt.

Számtalan tanulmány bizonyítja, hogy a stressz valódi fizikai tüneteket, például fejfájást, gyomorpanaszokat, magas vérnyomást, mellkasi fájdalmat és akár alvászavarokat is okozhat. Nem is beszélve a hangulati rendellenességekben, például a szorongásban és a depresszióban betöltött szerepéről. Érdekel, hogyan tudod csökkenteni a mindennapos munkahelyi stresszt? Íme néhány tipp!
Mindenki stresszes – de mitől?

Egy vezető beosztásban lévő dolgozónak átlagosan 30-100 projektje van. Egy hétköznapi munkavállalót óránként hétszer szakítják meg, és naponta 2 órára elvonják el a figyelmét. A nagyvállalatoknál dolgozók esetében tíz emberből négy átél valamiféle vállalati szerkezetátalakítást, ami bizonytalanságot kelt benne a jövővel kapcsolatban. Mindez hozzájárulhat ahhoz, hogy a felnőttek több mint 40%-a azt mondja, hogy éjszaka éberen forgolódik a nap stresszes eseményei miatt.

Legyen a Brillit a virtuális tárgyalód és az új digitális asszisztensed!

Ma már alapvető követelmény, hogy digitalizáld üzleti folyamataid. Regisztrálj a Brillitre és lépj szintet! Csatlakozz több száz olyan vállalkozóhoz, akik már élvezik a tagság előnyeit! Nálunk sohasem fogysz ki a partnerekből, a lehetőségekből és az ötletekből.

Használd platformunk legnépszerűbb funkcióit:

  • készíts árajánlatot, értékesítsd a terméked vagy szolgáltatásod beszerzőknek,
  • kutass fel kivitelezőket, beszállítókat, alvállalkozókat és válogass az ajánlataik között,
  • szerezz még több bevételt vagy spórolj a kiadásaidon!

A stressz a test fizikai, mentális és érzelmi reakciója, így alkalmazkodik a testünk a változásokhoz – legyenek azok akár pozitívak, akár negatívak. Ha azonban az ember állandóan stresszel, jelentős kihívásokkal, nehéz vezetői döntésekkel néz szembe pihenés vagy ellazulás lehetősége nélkül, az negatívvá válhat, túlzott feszültséget és akár komoly problémákat is generálva.
Vedd fel a kesztyűt!

A stressz kezeléséhez használt praktika lehet cselekedet (teszünk valamit annak érdelében, hogy változzon a helyzet), nézőpontváltás (változtatunk a felfogásunkon), vagy elfogadás (elfogadjuk azt a helyzetet, amit nem tudunk irányítani). Az alábbi megoldások, technikák segíthetnek a stresszes helyzetek elkerülésében:

  1. Csökkentsük a zajt! Lassítsunk le úgy, hogy néha kikapcsoljuk elektronikus kütyüinket, lenémítjuk telefonunkat. Próbáljunk meg a mindennapjainkba csendes időszakokat bevezetni, hogy később felismerjük a sürgős és a fontos dolgokat és rendet tegyünk a fejünkben.
  2. Gazdálkodjunk jól az időnkkel! Szervezzük meg úgy a feladatainkat, hogy ne legyen a teljes napunk betáblázva és legyen időnk magunkkal is foglalkozni. Fontos, hogy a mindennapi rutinunk foglaljon magába élvezetes tevékenységeket, kikapcsolódást is.
  3. Delegáljunk! A vezetői magatartáshoz sokaknál hozzátartozik, hogy minden cégen belüli munkát a saját ellenőrzésük alatt szeretnének tartani. Az adminisztráció, a könyvelés, vagy akár a közösségimédia-felületek kezelése van, hogy már csak stresszforrást jelent, így jobb, ha szakemberre bízzuk és kiszervezzük alvállalkozónak. Ha nyugodtabb életre vágyunk, a Brillit online üzleti tér segítségével megtalálhatjuk azt a segítséget, amire igazán szükségünk van.
  4. Tanuljunk relaxációs technikákat! Nyugodt környezetben, tudatos ellazulás után a belső hangok is elcsendesülnek. A meditációs és a mélylégzéses gyakorlatok mind csillapítják a szorongást, így egy irányított meditáció csodákat tehet elménkkel.
  5. Menjünk nyaralni! A ránk nehezedő munkahelyi felelősségből és a túlburjánzó projektekből való kiszakadás segíthet a pihenésben és a lazításban. Nem feltétlen kell, hogy átrepüljük a világot: a munkamentes otthoni szabadnapok vagy a városon kívüli néhány órás utazás ugyanannyira segítségünkre lehet, mint egy többhetes egzotikus vakáció.