Egy vállalkozás elindításakor az egyik legnagyobb kihívás azt belőni, hogy pontosan „meddig is ér a takarónk”. Mi az, amire elegendő lesz a kezdőtőkénk, mire muszáj feltétlenül folyamatosan forrást biztosítani, meddig tudunk belőle működni és mi az, amire a kezdeti időszakban nem célszerű sokat költeni, de legalábbis érdemes spórolni rajta. Tippek, tanácsok!

Tervezz előre!

Ha már megvan a vállalkozás ötlete és a szükséges kezdőtőkét is sikerült előteremteni, a vállalkozó számára az egyik legfontosabb feladat a részletes költségvetés megtervezése. A fiatal vállalkozások kezdeti időszakában a működés hatékony fenntartása és a felmerülő problémák megoldása érdekében kulcsfontosságú a cash flow stabil fenntartása és a költségterv pontos betartása is – nem csak a jövőbeli növekedés, de a vállalkozás életben maradása érdekében is. Érdemes tehát pontosan kiszámolni, hogy legalább fél, de inkább egy éves távon milyen bevételekkel és kiadásokkal számolhatunk.

Válassz jól!

Az új vállalkozások jelentős része gyakorlatilag a nulláról indul, hiszen nem feltétlenül rendelkeznek állandó, biztos bevételi forrással, amelyet az új vállalkozás pénzforgalmának finanszírozására fordíthatnak. Érdemes tehát átgondolni minden pénzügyi kérdést, megfontolni az összes finanszírozási lehetőséget (hitel, kölcsön, saját forrás stb.) és az adott vállalkozás igényeinek leginkább megfelelőt választani. Ugyanaz igaz a vállalkozás formájára is, hiszen míg egy egyéni vállalkozás adóterhe alacsonyabb, addig egy KFT esetében már jóval mélyebben kell a zsebünkbe nyúljunk.

Legyen a Brillit a virtuális tárgyalód és az új digitális asszisztensed!

Ma már alapvető követelmény, hogy digitalizáld üzleti folyamataid. Regisztrálj a Brillitre és lépj szintet! Csatlakozz több száz olyan vállalkozóhoz, akik már élvezik a tagság előnyeit! Nálunk sohasem fogysz ki a partnerekből, a lehetőségekből és az ötletekből.

Használd platformunk legnépszerűbb funkcióit:

  • készíts árajánlatot, értékesítsd a terméked vagy szolgáltatásod beszerzőknek,
  • kutass fel kivitelezőket, beszállítókat, alvállalkozókat és válogass az ajánlataik között,
  • szerezz még több bevételt vagy spórolj a kiadásaidon!

Gondolkodj racionálisan!

A cégeknek több területen is érdemes racionalizálni működésüket, de az egyik legfontosabb kétségkívül a költségek optimalizálása, aminek egyre nagyobb jelentősége van a költségszerkezetben, hiszen a terhek és kiegészítő költségek folyamatosan növekednek. A pénzgazdálkodás javítása segíti a cégeket abban, hogy csökkentsék működési költségeiket és javítsák likviditásukat.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a legtöbb vállalkozás beszerzési folyamataiban tetten érhetők olyan átfedések, felesleges adminisztratív terhek, kevésbé hatékony elemek, amelyek automatizálásával és racionalizálásával 10-15 százalékos, vagy még ennél is nagyobb eredménynövelés érhető el – kiadáscsökkentés, illetve árbevétel-megtartás révén.

Adminisztratív terhek – törd le őket!

Az induló vállalkozások vállára a különböző adminisztratív feladatok ellátása – például folyamatos kapcsolattartás, dokumentumkezelés, szerződéssablonok vagy éppen ajánlatkérők gyártása – különösen nagy terhet helyez. Erre azonban ma már kiváló digitális megoldások léteznek, melyek számos funkciója ingyenesen elérhető. A Brillit.com platformon például közvetlenül és könnyedén van lehetőség kiírásokat és tendereket indítani, ezekre jelentkezni, árajánlatokat kiküldeni és szerződést kötni. Az induló vállalkozások számára ez nemcsak az adminisztratív terhek csökkentését teszi lehetővé, de a cégprofil megjelenítésével láthatóságot is biztosít számukra.

Ne spórolj a láthatóságon és a reklámon!

Ami szintén kiemelkedően fontos! Légy látható! Ne spórolj a vállalkozásod online megjelenésén és a szolgáltatásod, tevékenységed reklámozásán. A médiának, a PR- és reklámtevékenységnek, a számítógépünkön, okostelefonjainkon felvillanó képeknek és videóknak, az utcán szembejövő plakátoknak nagyobb hatásuk van ránk, mint azt elképzelni mernénk. Bill Gates, a Microsoft alapítója, a világ egyik leggazdagabb embere mondta egyszer: „Ha két dollárom maradna, egyet a PR-ra költenék.”