A közösségi média napjainkban elengedhetetlen és kikerülhetetlen eszközzé vált – nincs ez másképp akkor sem, ha üzleti célkora szeretnénk használni. Szerencsére az, hogy létrehozzunk vállalkozásunk számára is egy Facebook-oldalt, vagy elkezdjünk posztolni az Instagramon, esetleg megjelenjünk a Twitter felületén, ma már nem igényel kiemelkedő erőfeszítést. Viszont mielőtt belekezdenénk vállalkozásunk közösségi felületeinek létrehozásába, fontos tudni, hogy a jó üzleti stratégia egy jó tervvel kezdődik. Bár a közösségi eszközök ingyenesen használhatóak, de a ráfordított idő és erőfeszítés anyagi befektetést is jelent. Íme néhány stratégiai tipp a jó közösségimédia-profil felépítéséhez.

Találd meg! – Mely célcsoport áll a legközelebb a vállalkozáshoz?

A célközönség ismerete lehet a kulcs, amivel kitárulnak a közösségi média kapui cégünk online sikeressége előtt. A legfőbb oka annak, hogy a social media oldalakat üzleti céllal is hatékonyan használhatjuk, az, hogy szinte tökéletes pontossággal célozhatjuk meg a közönséget, akikhez eljuttathatjuk üzenetünket. Ehhez első körben fel kell mérnünk, ki is a közönségünk. Ezt kezdhetjük jelenlegi ügyfeleink adatinak összeállításával, ami segíthet megérteni, kik azok, akik releváns célközösség lehet számunkra, akikkel a későbbiekben érdemes az internet világában is kapcsolatba lépni. A Brillit online vállalati közösségi tér segítségével akár közösségimédia-szakértőkkel is felvehetjük a kapcsolatot, akik releváns tapasztalatikkal segíthetik vállalkozásunk online térbeli sikerét.

Hozz döntést! – Melyik social media platform a legmegfelelőbb?

Fontos, hogy ne találgassunk vagy hagyatkozzunk feltételezésekre annak kapcsán, hogy célközönségünk mely platformokon tölti a legtöbb idejét – például, akár hihetnénk azt, hogy a Z-generáció kevésbé használják már a Facebookot, ugyanakkor, ha folytatunk egy kis kutatómunkát az adatok világában, könnyen megtalálhatjuk, hogy a Facebook felhasználók közel negyede 18 és 24 év közötti. Ha a baby boomer korosztályt céloznánk, feltételezhetnénk, hogy a közösségi oldalak nem a legjobb módszer az elérésükre – ellenben az adatok alapján a korosztály 80%-a rendelkezik valamilyen közösségi platformmal, ami a legtöbb esetben a Facebook.

Legyen a Brillit a virtuális tárgyalód és az új digitális asszisztensed!

Ma már alapvető követelmény, hogy digitalizáld üzleti folyamataid. Regisztrálj a Brillitre és lépj szintet! Csatlakozz több száz olyan vállalkozóhoz, akik már élvezik a tagság előnyeit! Nálunk sohasem fogysz ki a partnerekből, a lehetőségekből és az ötletekből.

Használd platformunk legnépszerűbb funkcióit:

  • készíts árajánlatot, értékesítsd a terméked vagy szolgáltatásod beszerzőknek,
  • kutass fel kivitelezőket, beszállítókat, alvállalkozókat és válogass az ajánlataik között,
  • szerezz még több bevételt vagy spórolj a kiadásaidon!
Ahhoz, hogy a platformokat hatékonyan tudjuk használni üzleti célokra is, szükséges pár saját kutatást is elvégezni, ami segíthet megérteni, hogy célközönségünk hogyan és hol tölti el a legtöbb idejét az interneten. A kiválasztásnál nem szükséges mindent vagy semmit alapon dönteni, eltérő közösségi csatornákat is használhatunk a közönség vagy üzleti cél eléréshez, hiszen egy internetfelhasználónak átlagosan 8 közösségimédia fiókja van – így különböző platformokon többször is elérhetjük őket.

Adj valamit! – Melyek a kezdő tartalmak, amik nem riasztják el a felhasználókat?

Ahhoz, hogy a későbbiekben profitálni tudjon cégünk a közösségi oldalakon generált elérésekből, szükséges megtartani az oldalunkra látogatókat. Eleinte hasznos elkerülni cégünk reklámozását, a direkt marketingtartalom és a túlzott értékesítési vágy ugyanis elriaszthatja a vállalati profilunkra látogatókat. Ehelyett vonjuk be úgy a felhasználókat, hogy először mi nyújtunk valamit számukra. Készíthetünk edukatív posztokat vagy rövid videós anyagokat, esetleg figyelemfelkető kreatív anyagokat, történeteket oszthatunk meg az oldal látogatóival. Ha igényes és hasznos tartalmat gyártunk, célközönségünk megnyerésével több követőt szerezhetünk, így pedig megtérülhet a social mediába befektetett tőkénk, időnk és energiánk. A későbbi szakaszban megkezdődhet a szolgáltatás vagy termék népszerűsítése, ami mellett továbbra is megoszthatunk olyan bejegyzéseket, amiket a követőink látni szeretnének. Amennyiben első körben nem kizárólag marketing jellegű tartalmat osztunk meg, könnyebben építhetünk olyan közösséget, akik később ügyfelekké válhatnak.