Egy vállalkozás arculatának kétségkívül legfontosabb eleme a logó, amely arra hivatott, hogy közvetítse a világ felé a vállalkozásunk értékeit, kifejezze a márkánk legfontosabb üzenetét. Ahhoz, hogy egy most induló cég sikerrel tudjon belépni a termékek vagy szolgáltatások piacára, ma már szinte elengedhetetlen, hogy letisztult, de a versenytársaktól könnyen megkülönböztethető logót használjon. De nem szabad elfelejteni, hogy a logótervezés is külön szakma, ezért óvva intünk mindenkit attól, hogy Paint segítségével „sufni-tuningoljon” új logót vállalkozása számára. Jó és rossz példák következnek!

Milyen a jó logó? A jó logó képes hatékonyan ellátni kommunikációs funkcióját. Figyelembe véve, hogy a fő szerepe az, hogy egy vállalatot sajátos pozitív identitással és értékekkel ruházzon fel, az a logó, amelyik ezt nem, vagy csak részben teszi meg, nyugodtan kimondhatjuk, hogy nem jó, azaz rossz. Persze emellett számos további szempontot kell figyelembe venni egy (jó) logó tervezése során, az aktuális trendektől a betűtípuson át, egészen a színhasználatig.

Nézzünk néhány konkrét példát:

Letisztult forma, modern betűtípus, de a színválasztás miatt hamarosan szemész felkeresése és fájdalomcsillapító szedése lesz javasolt.

A második példa egy szoftverfejlesztő cég logója, de ránézve vásárolnánk tőlük bármilyen szoftvert? Sokkal inkább tűnik egy óvodai játék design-jának, mint egy komoly cég logójának.

Néha persze a legnagyobbak is hibázhatnak. Egyesek szerint a 2012-es londoni olimpia logója törött horogkeresztnek tűnt. Irán még az olimpia bojkottálásával is fenyegetőzött, mert belelátták a „Sion” szót.

Na, de akkor milyen a jó logó?

Ami karaktert ad, ami megfog, ami könnyen megjegyezhető és beazonosítható. Az Apple logója például 1977 óta több ráncfelvarráson is átesett, mégis megmaradt az eredeti karaktere. Egy városi legenda szerint, amikor az Apple logóját tervező Rob Yanov megkérdezte Steve Jobs-ot, a cég egyik alapítóját, hogy milyen logót tervezzen, az mindössze annyit válaszolt: „Csak ne legyen cuki!”.

Mik az előnyei, ha egy professzionális csapat készíti a cégünk logóját?

A vállalat logója, arculata egyedi és megismételhetetlen lesz, amit hosszú élettartamra tervez meg. Egyfajta identitás-összekapcsolást végez a cég és a grafikai arculat között. Tükrözni fogja azt az érzést, amit át kell adnia a leendő partnereknek, hogy bizalmat árasszon céged felé. Nem lesznek a későbbiekben problémák, ha különböző helyekre és felületekre különböző formátumban kell leadni az arculati és grafikai elemeket. Számos formátumban megkapod arculati kézikönyvvel együtt, amelyben minden, a logó és az arculati elemek felhasználását érintő információ össze van gyűjtve – legyen szó print hirdetésről, weboldalon történő megjelenítésről vagy szórólapról, elég lesz csak felcsapni a kézikönyvet.

És hogy hol találsz megfelelő szakembert a logód elkészítéséhez? A Brillit.com-on néhány kattintással számtalan jó grafikustól és cégtől kérhetsz be hozzá ajánlatot.

Legyen a Brillit a virtuális tárgyalód és az új digitális asszisztensed!

Ma már alapvető követelmény, hogy digitalizáld üzleti folyamataid. Regisztrálj a Brillitre és lépj szintet! Csatlakozz több száz olyan vállalkozóhoz, akik már élvezik a tagság előnyeit! Nálunk sohasem fogysz ki a partnerekből, a lehetőségekből és az ötletekből.

Használd platformunk legnépszerűbb funkcióit:

  • készíts árajánlatot, értékesítsd a terméked vagy szolgáltatásod beszerzőknek,
  • kutass fel kivitelezőket, beszállítókat, alvállalkozókat és válogass az ajánlataik között,
  • szerezz még több bevételt vagy spórolj a kiadásaidon!