Az adóhatóság kisadózási formákhoz kapcsolódó tevékenységeit vizsgálta az Állami Számvevőszék. Kiderült: a kedvező kisadózási formák egyre népszerűbbek, a költségvetés ebből származó bevételei pedig százmilliárdos nagyságrendűre nőttek.

Százmilliárdos nagyságrendűre nőttek a költségvetés kisadózásból befolyó költségei – derült ki az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálatából. Az ÁSZ felidézte: az Országgyűlés a kis- és közepes vállalkozások (kkv) adózási feltételeinek javítása, egyszerűsítése érdekében 2012-ben két gyökeresen új és egyszerű, az érintettek által választható adónemet vezetett be, a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) és a kisvállalati adót (kiva).

Egyre többen választották a két adónemet

A kisadók a bevezetésük óta egyre szélesebb körben váltak elérhetővé és egyre többen választották a két adónemet, emiatt a központi költségvetés ezekből származó bevételei folyamatosan nőttek, 2020-ban 242 milliárd forintot tettek ki.

A számvevőszék a most lezárult ellenőrzése keretében megállapította, hogy az adóhatóság kata-hoz és a kiva-hoz kapcsolódó tevékenységeinek szabályozottsága megfelelően követte a törvényi előírások változásait.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szabályszerűen járt el a kisadózók adóellenőrzései, valamint a hátralékok kezelése során. A területnek mind a törvényi környezet által meghatározott szabályozottsága, mind a szabályozottságnak megfelelő alapvető eljárásrendje kielégítő.

Több hiányosságot tárt fel az ÁSZ

Az ellenőrzés ugyanakkor hiányosságokat állapított meg olyan speciális részterületeken, mint a bírósági megkeresések alapján intézett vagyonelkobzásokhoz kapcsolódó feladatokra vonatkozó belső szabályozás kialakítása, a kisadózók panaszairól nyilvántartás vezetése, valamint a vagyonelkobzások végrehajtása. Az ÁSZ közölte: a NAV intézkedési tervet készítve gondoskodik a megfelelő javításról.

Az Állami Számvevőszék végezetül leszögezte: az ÁSZ ellenőrzésével hozzájárult ahhoz, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal e területen is szabályozott, a törvényi előírásokat követő helyzetet tartson fenn.

Borítókép: Envato Elements, forrás: ÁSZ