A magyar gazdaság tavalyi növekedése az eddig rendelkezésre álló adatok szerint a legmagasabb az Európai Unióban, a negyedéves rangsorban a 2. helyen áll az ország – írta a pénzügyminiszter a Facebook oldalán. Az elmúlt évtizedben jelentősen javult a magyar államadósság összetétele, így a Standard & Poor’s is befektetésre ajánlja Magyarországot.

Varga Mihály hozzátette: a Központi Statisztikai Hivatal kedden közölte, hogy 2021-ben 7,1 százalékkal erősödött a magyar gazdaság, amely a magyar gazdaságtörténet legnagyobb növekedése éves összehasonlításban.

A miniszter szerint bebizonyosodott, hogy eredményes az adók csökkentésére, a családok támogatására és a beruházások ösztönzésére épülő gazdaságpolitika.

Varga Mihály a közösségi oldalán arról is beszámolt, hogy a magyar gazdaság sorozatban 6. negyedéve erősödik, ezzel a teljesítménnyel mára érdemben, 3,4 százalékkal meghaladta a járvány kitörése előtti szintet.

A Standard & Poor’s is befektetésre ajánlja Magyarországot

A Standard & Poor’s stabil kilátás mellett továbbra is befektetésre ajánlja Magyarországot – hívta fel a figyelmet közösségi oldalán a pénzügyminiszter.

Varga Mihály hangsúlyozta: a hitelminősítő szerint 7 százalékos gazdasági fellendülés volt tavaly Magyarországon, amely az egyik legerősebb az EU-ban. Az idei évre is magas ütemű, több mint 5 százalékos bővülésre számítanak.

Jelentésükben kiemelik, hogy az elmúlt évtizedben jelentősen javult a magyar államadósság összetétele, a devizaarány mellett a külföldiek kezében lévő adósság arányát is sikerült csökkenteni. A következő évekre mérséklődő államadóssággal és költségvetési hiánnyal számolnak Magyarországon – írta a pénzügyminiszter Facebook-posztjában.

Három kedvező országértékelés

Varga Mihály emlékeztetett: az elmúlt fél évben mindhárom nagy hitelminősítő kedvező értékelést adott Magyarországról. Tavaly szeptemberben a Moody’s felminősítette Magyarországot, idén januárban a Fitch Ratings erősítette meg Magyarország befektetésre ajánlott osztályzatát, most pedig a S&P tartotta fent kedvező besorolását.

„Az elmúlt évtized munkájával hazánk eljutott oda, hogy Magyarországot még egy válság után is befektetésre ajánlja mindhárom nagy hitelminősítő” – emelte ki a pénzügyminiszter.

Borítókép: Envato Elements, forrás: PM