Nő az elnyerhető támogatás összege, változnak a meghirdetett kategóriák és módosulnak a pályázatok bírálati szempontjai a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kiválósági programja, a Lendület program idei kiírásában.

A Lendület program célja a hazai fiatal kutatóbázis erősítése kiemelkedő fiatal tehetségek és kimagasló teljesítményű kutatók külföldről való hazahívásával, Magyarországon tartásával. A 2009-ben indult program a kiválóság és a mobilitás együttes támogatására irányul, ennek megfelelően célja, hogy a befogadó kutatóhelyeken új téma kutatására alakuló kutatócsoportok számára biztosítson forrást – emlékeztet az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében a Magyar Tudományos Akadémia.

Az MTA hangsúlyozta: a Lendület program azoknak a kutatóknak nyújt továbblépési lehetőséget, akik korábban már sikeresen pályáztak rangos hazai és/vagy nemzetközi posztdoktori vagy kutatási támogatásokra.

Pályázati kategóriák

Pályázni két kategóriában lehet. A csak egyszer elnyerhető Lendület I (Induló) támogatásra azok a kiemelkedő és folyamatosan növekvő teljesítményt mutató, tehetséges, 40 évnél fiatalabb kutatók nyújthatnak be pályázatot, akik PhD-fokozatukat 2012. január 1. után és 2018. december 31. előtt szerezték meg és korábban rangos hazai és/vagy nemzetközi posztdoktori vagy kutatási pályázatokon egyénileg vagy kutatócsoport-vezetőként támogatást nyertek.

A Lendület H (Haladó) támogatásra azok a nemzetközileg is elismert, tartósan kiemelkedő és növekvő teljesítményű vezető kutatók pályázhatnak, akiknek van kutatócsoport-vezetői tapasztalatuk, vagyis a közelmúltban saját kutatási téma kidolgozására Lendület- (I, II), Élvonal- vagy egyéb, a Lendület-támogatással összemérhető nemzetközi pályázatokon támogatást nyertek.

A Lendület programban részt vevő kutatóknak vállalniuk kell, hogy a támogatás ideje alatt pályáznak az Európai Kutatási Tanács (ERC) valamelyik kiválósági felhívására. Mindkét kategória nyerteseinek vállalniuk kell továbbá, hogy a Lendület-projektjük ideje alatt életvitelszerűen Magyarországon tartózkodnak. A pályázatot benyújtó kutatóknak kötelezően MTMT-azonosítóval kell rendelkezniük, naprakész adatokkal.

Három fő terület

A megpályázható Lendület-támogatás maximális összege a Lendület I kategóriában átlagosan évi 40 millió forint, a Lendület H kategóriában átlagosan évi 50 millió forint. Ezenfelül nagy eszköz-, műszerigény esetén az első kutatási évre Lendület I esetében egyszeri, legfeljebb 50 millió forint, Lendület H esetében egyszeri, legfeljebb 100 millió forint tervezhető.

A Lendület-pályázat bírálati szempontjai három fő területre összpontosítanak: a kutatási projekt átfogó értékelésére, a pályázó kutatócsoport-vezető tudományos teljesítményének értékelésére és a pályázat általános értékelésére – áll az MTA közleményében.

A pályázat részletei a https://mta.hu/aktualis-palyazati-kiirasok/lendulet-program-2022-evi-palyazati-felhivasa-111941 linken olvashatók.

Borítókép: Envato Elements, forrás: MTI