Elindítja a kormány a Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Programot. A következő időszakban további fejlesztési és bővítési forráshoz jutnak a tejágazat képviselői.

A kormány 30 milliárd forintos keretösszeggel elindítja a Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Programot – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook oldalára felkerült videóüzenetében.

Kiemelte: a pályázaton 2-10 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek a 10 fő alatti cégek új eszközök, gépek vásárlására, ingatlanberuházásra, technológiai fejlesztésre. A támogatás összegéből akár 3000 magyar mikrovállalkozás indíthat fejlesztéseket – jegyezte meg.

Varga Mihály elmondta, hogy a kormány kiemelten fontosnak tartja a kistelepüléseken és hátrányos helyzetű térségekben működő vállalkozások támogatását. Ha a helyi gazdaságok jól működnek, az adott térségben vannak munkahelyek, béremelkedések és fejlesztések – húzta alá.

A falvakban működő kisvállalkozások beruházásai nemcsak a helyi, hanem a teljes magyar gazdaság fejlődéséhez hozzájárulnak – hangsúlyozta a miniszter. „Erős vidék, erős Magyarország. Továbbra is ez a cél” – fogalmazott.

Ismét forráshoz jut a tejágazat

A kormány elkötelezett a hazai tejtermelés és a tejfeldolgozás fejlesztése iránt, ezért a szakágazat szereplői a következő időszakban további fejlesztési és bővítési forráshoz jutnak – fejtette ki közleményében az Agárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára.

Erdős Norbert a szakterületet érintő támogatásokkal kapcsolatban emlékeztetett, a 2014-2020-as időszakban a vállalkozások mintegy negyvenmilliárd forintos hazai és uniós forráshoz jutottak. Hozzátette, 2021-2022-ben az átmeneti Vidékfejlesztési Program (VP), illetve a 2023-2027-es új keret már biztosítja azt, hogy a mikro- és kisvállalkozások mellett a közepes és nagyvállalatok is támogatást vehessenek fel ebből a keretből – áll a közleményben.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy az iparban megvan a beruházási igény, hiszen a nyár végén nyitott 200 milliárd forintos keretösszegű, komplex élelmiszeripar beruházási támogatásra kétszeres volt a túljegyzés. A tervek szerint 2023-ban és 2025-ben is hasonló célú és nagyságrendű támogatási forrás meghirdetésére kerül sor, így az ágazat, és köztük a tejipar szereplői további lehetőségekhez jutnak – írták.

Erdős Norbert beszélt arról is, hogy most pedig lehetőség nyílik a versenyképesség fokozására, a hazai és a nemzetközi piacon történő nagyobb szerepvállalásra. Az állandóan változó fogyasztói igények és a gazdasági környezet is proaktív hozzáállást vár az élelmiszeripari vállalatoktól, ebben pedig a tejipar szereplői – termékfejlesztések, innovatív megoldások révén – élen járnak – tették hozzá.  Az államtitkár kitért a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyrendszerre (KMÉ) is. A pályázók számára könnyítés, hogy a Nébih szakrendszereivel együttműködő pályázói és ügyintézői felületet hoztak létre, amely hatékonyabbá, átláthatóbbá, gördülékenyebbé teszi a pályázás folyamatát.

Borítókép: Envato Elements, forrás: PM