Az Európai Bizottság módosította a regionális támogatási térképet. A támogatási térkép határozza meg, hogy az ország egyes régióiban mekkora maximális állami támogatás nyújtható a vállalatok beruházásaihoz. A 2022-től életbe lépő változások egyik nagy nyertese Pest megye lehet, de országszerte számos cégnek tartogat kiváló lehetőségeket az átrendeződés.

A támogatási térkép rögzíti a szabályokat, amelyek alapján a tagállamok forrást nyújthatnak a vállalkozásoknak az EU hátrányos helyzetű térségeinek fejlesztéséhez, miközben az egyenlő versenyfeltételeket is biztosítják.

Fejlesztési adókedvezmény

Magyarországon regionális beruházási támogatásnak minősül például a fejlesztési adókedvezmény, az egyedi kormánydöntésen alapuló támogatások rendszere és a beruházásokhoz (eszközbeszerzéshez, infrastruktúrafejlesztéshez) nyújtott támogatások jelentős része.

Az új támogatási térkép legnagyobb nyertesei a Pest megyében beruházó cégek, január 1-től akár 50 százalékos támogatásban is részesülhetnek az eddigi nulla, illetve 35 százalékos helyett.

A keleti országrészben, illetve Dél-Dunántúlon továbbra marad az 50 százalékos támogatási plafon. A Közép-Dunántúlon eddig az alaptámogatás 35 százalék volt, ez január 1-től 30 százalékra csökken; Nyugat-Dunántúlon ezzel szemben nő a megengedett intenzitás.

Kedvező lehetőségek

A két régióban így egységesen 30 százalékos támogatást igényelhetnek a nagyvállalatok. A kis-és középvállalkozások továbbra is tíz, illetve húsz százalékponttal magasabb támogatási intenzitással számolhatnak, mint a fenti nagyvállalati mértékek.

A későbbiekben változás várható még Baranya, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyék esetében, ahol akár 60 százalékos is lehet a támogatási intenzitás. Ez azonban az Igazságos Átmenet Alap tervének későbbi jóváhagyásától függ. A módosult támogatási térkép rendkívül kedvező lehetőségeket nyújt megannyi szervezet számára, amely 2022-ben lesz aktuális.

Borítókép: Envato Elements, forrás: EB