Kulcsfontosságúnak nevezte a kis-, és középvállalkozások nemzetközi piaci szerepének támogatását Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a világ exporthitelbiztosítóit tömörítő szervezet, a Berni Unió (BU) éves közgyűlésén Budapesten.

A járvány rendkívüli nehézségeket okozott a gazdaságban, meghatározta az elmúlt 1,5 évet. Ennek ellenére a kormány nem korlátozó intézkedéseket vezetett be, hanem támogatásokat és új forrásokat nyújtott a vállalkozásoknak, egyebek mellett az EXIM segítségével – mondta Magyar Levente.

Az államtitkár kitért arra is, hogy Magyarország erősen exportorientált ország, népességét tekintve a 92. a világon, de a 34. legmagasabb exportteljesítményt nyújtja. Ebben a kis- és középvállalatoknak (kkv) egyre jelentősebb szerepük van. Az egyre éleződő világgazdasági versenyben a kormányzat jelentős összeget mozgósított a magyar exportőr kkv-k pozícióinak megvédésére és kiterjesztésére. A KKM államtitkára megjegyezte, az EXIM Magyarország hivatalos exporthitel-ügynöksége 27 éve működik, küldetése, hogy a magyar export globális sikerének pénzügyi motorjaként támogassa a vállalkozásokat.

Kulcsfontosságú az együttműködés

Jákli Gergely, az EXIM elnök-vezérigazgatója kiemelte: az együttműködés a pénzügyi világ különböző szereplői között kulcsfontosságúvá vált a járvány időszakában, ami jelentős kihívások elé állította a globális kereskedelmet is. Csak az együttműködéssel válhatnak képessé arra, hogy olyan kiemelt projekteket hajtsanak végre, amelyek innovatívak, és szociális, egészségügyi, és infrastrukturális fejlesztést jelentenek, és előtérbe helyezik a fenntarthatóságot – mondta.

Michael Ron, a Berni Unió (BU) elnöke szerint a klímapolitika elsődleges és meghatározó alkotóeleme lett az exporthitelbiztosítók stratégiájának. A szervezetek optimisták, úgy látják a hosszú távú szállítások is visszatérnek a járvány előtti szintre, mivel a rövid távú áruforgalom már meghaladta azt, és a globális közvetlen külföldi befektetések végre a fellendülés jeleit mutatják. Nem meglepő, hogy 2021 második negyedévében megnőtt az exporthitel-biztosítás iránti kereslet.

Pénzügyi kockázatokat biztosít a BU

Az 1934-ben létrejött Berni Uniónak 84 tagintézménye van 73 országból. A tagok között szerepelnek állami tulajdonú exporthitel ügynökségek, magánbiztosítók, és multilaterális intézmények is. Az EXIM 1996-ban kapott megfigyelői státuszt a szervezetben és 1998-ban vált teljes jogú taggá. A BU tagjai együttesen a világkereskedelem pénzforgalmának 13 százalékára biztosítják a pénzügyi kockázatokat.

Borítókép: Envato Elements, forrás: kormany.hu