Még gyakoribbá váltak az idén az internetes támadások. Ennek ellenére a vállalatok nagy része nem fordít elég figyelmet a kibervédelemre – derül ki az EY több mint ezer informatikai vezető bevonásával készült nemzetközi kutatásából. Minden harmadik döntéshozó szerint csupán idő kérdése, hogy cégük mikor válik egy súlyos online betörés áldozatává.     

Megnőtt a munkatársak és az ügyfelek igénye – a koronavírus-járvány hatására – a bárhonnan könnyen elérhető, digitális megoldásokra. Az átalakuló piaci elvárások arra késztették a társaságokat, hogy fejlesszék IT-rendszereiket, viszont azok biztonságos működésével már nem foglalkoznak megfelelően.

A menedzsment nem egyeztet a kiberbiztonsági vezetőkkel

A felmérésben megkérdezett szakemberek háromnegyede (77%) egyre több, például zsarolóvírusos támadásról számolt be az elmúlt egy évben, mégis tízből nyolc (81%) vállalat vezetősége nem egyeztet a kiberbiztonsági osztállyal, amikor új üzleti tevékenységbe kezd. Sőt, a válaszadók többsége (56%) szerint még a stratégia döntéseknél sem kérik ki a véleményüket vagy túl későn konzultálnak velük.

A kialakult helyzetben az informatikai vezetők csaknem fele (43%) úgy látja, egyszerűen nincs elég eszközük ahhoz, hogy a közeljövőben felmerülő veszélyek ellen hatékonyan tudjanak védekezni. Harmaduk (36%) szerint a cégük bármikor elszenvedhet egy pusztító online betörést, ami megakadályozható lenne, ha kellő figyelmet és erőforrást biztosítanának a szervezetek kibervédelemre.

Több tízmilliós károk

„Az online vállalati működés napról-napra növeli a kockázatát annak, hogy egy óvatlan cég a hackerek és adathalászok áldozatává váljon. Az EY tapasztalatai szerint Magyarországon akár több tízmilliós kárt szenvedhet az a szervezet, amelyik nem rendelkezik megfelelő kiberbiztonsági eszközökkel és folyamatokkal. Kiemelten fontos, hogy az informatikai vezetők hangsúlyozzák az adatvédelem fontosságát és megfelelő forrásokat szerezzenek be a hatékony technológiai megoldások kialakítására, amihez sok esetben érdemes külső szakértőt is bevonni a folyamatba” – javasolja Zala Mihály, az EY információbiztonsággal foglalkozó vezetője.

Borítókép: Envato Elements, forrás: EY