A koronavírus-járvány alatt a munkahelyek védelmében hirdetett meg pályázatokat a kormány, most pedig új munkahelyek teremtése a fő küldetése. A mintegy 13,7 milliárd forintos keresztösszegű pályázatra olyan vidéki vállalkozások jelentkezését várják, amelyek vállalják, hogy működő, vagy újonnan létrehozott telephelyükön legalább három, maximum 25 dolgozóval bővítik a foglalkoztatottak létszámát augusztushoz képest.

Minimum négyezer munkahely jöhet létre a mikro-, kis- és középvállalkozásoknál a munkavállalói létszám növelésére és a kapacitások bővítésére meghirdetett új pályázatnak köszönhetően – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán.

Bodó Sándor hozzátette, a mintegy 13,7 milliárd forintos keresztösszegű pályázatra olyan vidéki vállalkozások jelentkezését várják, amelyek vállalják, hogy működő, vagy újonnan létrehozott telephelyükön legalább három, maximum 25 dolgozóval bővítik a foglalkoztatottak létszámát augusztushoz képest.

A kkv-k a legnagyobb munkaadók

Hangsúlyozta: Magyarországon a foglalkoztatottak kétharmada kkv-nál dolgozik.

Bodó Sándor elmondta azt is, hogy egy munkavállalóra maximum négymillió forintot igényelhetnek a vállalkozások. A munkavállaló bérköltségét nyolc hónapig finanszírozza a program, de a társaságnak vállalnia kell, hogy még további nyolc hónapig foglalkoztatja a pályázat segítségével felvett dolgozókat. A támogatás maximum bruttó 309 ezer forint havi jövedelmet és az ahhoz kapcsolódó szociális hozzájárulási adót fedezi – tette hozzá.

Nagy az érdeklődés a pályázat iránt

A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár kiemelte: a pályázat iránt nagy az érdeklődés: körülbelül 110 cég jelentkezett az ipar, az építőipar és a kereskedelem területéről. Általánosságban az a tapasztalat, hogy a pályázó vállalkozások mintegy 6-8 embert vesznek fel. Végezetül Bodó Sándor  emlékeztetett arra, a kormány a járvány alatt a munkahelyek védelmében hirdetett meg pályázatokat, most pedig az új munkahelyek teremtése a fő küldetése.

Borítókép: Envato Elements, forrás: ITM