Kiemelt cél a vállalati fejlesztések és beruházások finanszírozásának erősítése. Ennek érdekében gazdaság újraindítását segítő állami viszontgarancia-programot indít a kormány. A projekt keretében a hitel- és kölcsönfelvétel esetén 85 százalékos, kötvénykibocsátás során pedig 100 százalékos állami helytállást biztosít az állam. 

A gazdaság gyors újraindítása kormány célja, ennek egyik fontos eleme a vállalati fejlesztések és beruházások finanszírozásának erősítése. Az új viszontgarancia-program keretében a hitel- és kölcsönfelvétel esetén 85 százalékos, kötvénykibocsátás során 100 százalékos állami helytállást biztosít az állam, áll a Pénzügyminisztérium közleményében. 
 
Technikai részletszabályok

A Magyar Közlönyben augusztus 19.-én megjelenő kormányrendelet tartalmazza a viszontgarancia működéséhez szükséges eljárási és technikai részletszabályokat. A rendelet többek között rögzíti, hogy milyen feltételekkel köthet a cég készfizető kezességvállalási szerződést a beruházó, fejlesztő vállalkozásokkal, és ebből a körből egyértelműen kizárja a tartozást felhalmozókat, illetve a csőd-, felszámolás vagy végelszámolás alatt állókat. 

Részletesen meghatározza azt is, hogy mire terjed ki a viszontgarancia. Így például a kamatra, díjakra és egyéb járulékokra csak abban az esetben érvényes, ha azok összege már a kezességvállalásról szóló döntés időpontjában is pontosan ismert. 

A tartozások behajtása a Start Garancia Zrt. feladata

A jogszabály rendezi az esetleges tartozások behajtásának menetét is. E szerint az államra átszállt követelésnél a végrehajtás nem az állami szerveket terheli, az a Start Garancia Pénzügyi Szolgáltató Zrt. Feladata – ismertette a Pénzügyminisztérium.

Borítókép: Envato Elements, forrás: PM