A vártnál több cég jelezte beruházási szándékát, ezért megduplázzák a Nagyvállalati beruházási támogatás idei keretösszegét, 25 milliárd forintról 50 milliárd forintra. Gyorsabb az uniós országokénál a magyar gazdaság újraindítása. Ezt immáron Brüsszelben is elismerik.

Varga Mihály pénzügyminiszter elmondta: idén több mint 100 milliárd forintnyi fejlesztésről állapodhatnak meg a hazai vállalatokkal. Mindez több száz új munkahelyet, erősödő exportot és növekvő gazdasági teljesítményt is jelent.

A Nagyvállalati beruházási támogatás Magyarország egyik legeredményesebb beruházás-ösztönző programja. A megvalósult fejlesztések értéke meghaladja a 390 milliárd forintot, és ennek segítségével több mint 3300 munkahely jött létre – ismertette a tárcavezető. Közlése szerint a gazdaság sikeres újraindításához három dologra van szükség: munkahelyteremtésre, adócsökkentésre és beruházásokra. A rendkívüli – 25 milliárd forintról 50 milliárd forintra – keretemelésről is ezt szem előtt tartva döntöttek, a szükséges forrásokat a költségvetésből biztosítják – mondta.

Fókuszban a gazdaság újraindítása

Gyorsabb az uniós országokénál a magyar gazdaság újraindítása. Ezt immáron Brüsszelben is elismerik – jelentette ki Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek tanácskozása (ECOFIN) után.

Az Európai Bizottság nyári előrejelzésében jelentősen – 5 százalékról 6,3 százalékra – módosította a magyar GDP idei növekedésére vonatkozó prognózisát, míg az Európai Unióban 4,8 százalékos bővülést várnak a szakértők – mondta a magyartárcavezető.

Varga Mihály hozzátette: jövőre Magyarországon 5, az unió egészére 4,5 százalékos növekedést valószínűsít az Európai Bizottság. A pénzügyminiszter kiemelte: ez egybevág több nemzetközi szervezet és elemző előrejelzésével és alátámasztja, hogy lépéselőnyt szereztünk az unió más országaihoz képest.

Cél, a járvány előtti állapot

Míg az Európai Bizottság prognózisa szerint a tagállamok gazdasági teljesítménye 2022 végére térhet vissza a járvány előtti szintre, a Pénzügyminisztérium becslése szerint a magyar gazdaság újraindításával már idén elérhetik a járványt megelőző szintet – hangsúlyozta Varga Mihály.

A pénzügyminiszter kifejtette: a biztató előrejelzések ugyanakkor önmagukban nem elegendők. A magyar kormány azért dolgozik, hogy elérjük a célul kitűzött 5,5 százalékos gazdasági növekedést. Ha ez sikerül, akkor 2022-ben teljesíteni tudjuk a gyermeket nevelők szja-visszatérítését, amely az Európai Bizottság szerint is hozzájárulhat a dinamikus gazdasági bővüléshez – magyarázta a tárcavezető.

A miniszterek tájékoztatást kaptak a G20 pénzügyminiszteri és jegybankelnöki találkozó eredményéről is. Ezzel kapcsolatban a miniszter leszögezte: a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kétpilléres nemzetközi adózási javaslatcsomagja még messze áll attól, ami elfogadható Magyarország számára. „Továbbra is elutasítunk minden olyan nemzetközi megoldást, amely a tisztességes adóversenyt korlátozza” – fogalmazott Varga.

A miniszter beszámolt arról is, hogy a pénzügyminiszterek jóváhagyták a bizottság által értékelt első 12 nemzeti helyreállítási terv elfogadásáról szóló tanácsi végrehajtási határozatokat, így egy lépéssel közelebb értek ahhoz, hogy ténylegesen működésbe lépjen az állam és kormányfők által egy éve elhatározott Helyreállítási és Ellenálló Képességi Eszköz (RRF).

Borítókép: Envato Elements, forrás: PM