Az automatikus fizetési könnyítési kérelmek benyújtása jelentősen egyszerűsödik, miután új kérelemmel bővült az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) kitölthető űrlapok típusa – közölte honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Új kérelemmel bővült az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) kitölthető űrlapok típusa. Az AUTRESZ elnevezésű adatlapon már benyújthatók, módosíthatók, visszavonhatók egyes fizetési könnyítési kérelmek – tájékoztatott a NAV. Az új adatlap elsődleges célja, hogy jelentősen egyszerűsödjön a részletfizetési kérelmek ügyintézése.

Néhány kattintással is intézhetők ügyek

Az adóhivatal online nyomtatványkitöltője, az ONYA használatához nincs szükség semmilyen külső program telepítésére: segítségével egyszerűen, webes eléréssel, akár okoseszközről is, pár koppintással intézhető számos ügy, csupán ügyfélkapus regisztráció kell hozzá.

További előnye, hogy a beküldött dokumentumok garantáltan hiba nélkül kerülnek az adóhivatalhoz, ugyanis az esetleges pontatlanságok már a kitöltéskor, a beküldés előtt kiderülnek.

Automatikus beazonosítás

Az online nyomtatványkitöltő alkalmazás most már a fizetési könnyítési kérelmek, részletfizetések intézését is jelentősen megkönnyíti. Az alkalmazásba belépve az AUTRESZ-adatlapon a rendszer automatikusan beazonosítja a kérelmezőt, vagy az általa képviselt szervezeteket, személyeket is, ezért ezeket az adatokat külön nem kell beírni. A kitöltés ezáltal rendkívül egyszerű: pár kattintással benyújtható, módosítható és visszavonható a kérelem.

Az adatlapon természetes személyként legfeljebb egymillió forintra részletfizetést, megbízhatónak minősített adózóként hárommillió forintot el nem érő adótartozásra lehet fizetési könnyítést (részletfizetést vagy fizetési halasztást) kérni – közölte a NAV.

Az AUTRESZ adatlap mellett továbbra is elérhetők az Általános Nyomtatványkitöltő Alkalmazás (ÁNYK) FAG01 és FAM01 űrlapjai, amelyeken ugyanúgy kérelmezhetők ezek a könnyítések, azonban az egyszerűség miatt javasolt az új ONYA felület használata.

Folyamatosan bővül az adóhivatalnál az online intézhető ügyek köre.

Borítókép: Envato Elements, forrás: NAV