Az innovációs platformok országos hálózata mára gyakorlatilag teljessé vált – mondta az Egerben Szabó István, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal tudományos és nemzetközi elnökhelyettese abból az alkalomból, hogy az Eszterházy Károly Egyetemen (EKE) is létrejött a Területi Innovációs Platform.

Az NKFI Hivatal elnökhelyettese elmondta: az egri innovációs platform együttműködést teremt a régióban lévő vállalkozások és az egyetemek között abból a célból, hogy segítse az innovációt és a versenyképességet.

„Lehetőségünk van arra, hogy a platformokat összekössük egymással. Jól állunk ezzel, bár a koronavírus késleltette a folyamatokat” – mondta az elnökhelyettes. Közlése szerint a vírushelyzet miatti időszakban online próbálták működtetni a rendszert, és kifelé tartva ebből a helyzetből, intenzívebbé válik a működés.

Egyetemi eredmények a vállalkozásoknak

Az innovációs platformok létrehozásának fő célja, hogy az egyetemen lévő kapacitások –beleértve a képzés mellett a kutatásfejlesztést is – érdemben tudjanak szolgáltatni a kis- és közepes vállalkozásoknak, a cégek pedig be tudják emelni működésükbe az egyetemeken fellelhető eredményeket, ezáltal tudjanak erősödni, illetve, hogy egymással is együttműködjenek ezek a vállalkozások – fejtette ki az elnökhelyettes.

Pajtókné Tari Ilona, az Eszterházy Károly Egyetem rektora az MTI kérdésére azt mondta: stratégiai jellegű célkitűzéseik között szerepel a hatékonyabb kapcsolódás a térség gazdasági szereplőihez. Ezen célkitűzés megvalósításához egy tudástranszferre van szükség egyetemen belül és egyetemen kívül is.

A stratégiai célkitűzések megvalósulását segíti elő a Területi Innovációs Platform megalakulása is. Szervezett keretek között folyik majd a munka, és az egyetem részt vesz ebben a koordinációban. A hallgatók gyakorlati helyszínként használják majd a partner vállalkozásokat, illetőleg kettős, duális képzésekben vesznek részt – ismertette az EKE rektora.

Fejlődniük kell a vállalkozásoknak

Több évre tekint vissza az együttműködés a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HKIK), valamint az egyetem között – mondta File Sándor, a HKIK főtitkára.
Hangsúlyozta: az elv, hogy az alapkutatáson túl olyan kutatások is elindulhassanak, amelyek közvetlenül piaci hasznosításra kerülnek.

Ma vannak olyan kihívások, mint például a zöld gazdaság fejlesztése, vagy az automatizálás, amelyekben fejlődniük kell a vállalkozásoknak, elsősorban a helyi kis- és középvállalkozásoknak. Számukra nagyon jó lehetőséget kínál, hogy egy helyi felsőoktatási intézmény keretében kaphatnak ehhez megfelelő muníciót – mondta a kamara főtitkára.

Az NKFI Hivatal közölte: a Területi Innovációs Platformok (TIP) kialakításának 2019 novemberében elindított kezdeményezése a régiók legfontosabb innovációs szereplőit – egyetemeket, kutatóintézeteket, nagyvállalatokat, kkv-kat, startupokat, klasztereket, inkubátorokat, akcelerátorokat, üzleti angyalokat, országos kamarai hálózatokat – kívánja megszólítani a lehető legszélesebb körben. A TIP alapító nyilatkozatát eddig 11 vidéki és 12 budapesti egyetem írta alá, valamint 5 országos szakmai szervezet csatlakozott a kezdeményezéshez.

Borítókép: Envato Elements, forrás: NKFIH