Tizenötmilliárd forintnyi forrással hirdet pályázatot az Agrárminisztérium a Vidékfejlesztési program keretében az ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatására. A beruházások költségeinek felét fedező vissza nem térítendő támogatás legfeljebb 500 millió forint lehet.

A Nagy István agrárminiszter vezette tárca közleménye szerint az ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatására 15 milliárd forintos kerettel pályázatot hirdetnek.

A miniszter kiemelte: a felhívásnak köszönhetően az új gyümölcs- és gyógynövénytermő ültetvények telepítésére, a területekhez tartozó öntözőrendszer kiépítésére, a káros éghajlati hatások csökkentését, illetve kivédését lehetővé tevő jégvédő háló kialakítására és a fagyvédelmi rendszerek kiépítésére lehet támogatást igényelni

Emellett, a pályázat keretében a betakarítást segítő eszközök és gépek beszerzésére is lesz lehetőség. A tervek szerint a hozzájárulás akár ötezer hektár új ültetvény létrehozását is segítheti.

Új forma: egységköltség

Hozzátette, a korábbiakhoz a képest újdonságot jelent, hogy a támogatás az ültetvénytelepítés esetében az adott területre eső egységköltség formában igényelhető. Ez azt jelenti, hogy az elnyert összeg ültetvénytelepítésre eső részével nem kell számla alapon elszámolnia a kedvezményezetteknek.

A tárcavezető hangsúlyozta, a támogatási kérelmek benyújtására a tervek szerint május 24. és augusztus 23. között lesz lehetőség. Az első időszakban beadott sikeres pályázat esetén a nyertesek így akár már az őszi telepítési szezonban elkezdhetik az új ültetvények munkálatait.

Vissza nem térítendő támogatás

Nagy István kifejtette, a beruházások költségeinek felét fedező vissza nem térítendő támogatás legfeljebb 500 millió forint lehet. Az alma és körte ültetvények esetében a támogatás szempontjából nagyságrendileg 12-14 millió forintos hektáronkénti, meggy, szilva és barack ültetvények vonatkozásában pedig 10,5-11,5 millió forintos hektáronkénti kalkulált telepítési költséggel számolhatnak a pályázók.

A tárcavezető hozzátette: gyógynövények esetében az egy hektárra jutó kalkulált telepítési költség fás cserjék esetében 1,1 millió forint, évelők kapcsán 1,5 millió forint, míg a félcserjék vonatkozásában ez az összeg 2,3 millió forint lehet.

Borítókép: Envato Elements, forrás: AM