A napelemes rendszerek mellett korszerű elektromos fűtési rendszerekre is lehet igényelni támogatást a tervek szerint nyáron megnyíló új, lakossági energiahatékonysági pályázaton.

Várhatóan százmilliárd forintot meghaladó keretösszegű pályázatot írnak ki nyáron, amelynek célja, hogy ösztönözzék a komplex energetikai megoldások kialakítását – fogalmazott Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára.

Az energia- és klímapolitikáért felelős szakpolitikus a Napkollektor Szövetség online rendezvényén azt mondta: támogatást lehet igényelni például a tetőre helyezett, saját fogyasztásra termelő napelemes beruházásokra és elektromos (hőszivattyús) fűtési rendszerekre.

Növelik a napelemes kapacitást

Az államtitkár megjegyezte, hogy a napelemes cseréptetőket is bevonták a támogatható termékek körébe. A dotáció a tárca becslése szerint nagyjából nyolcvanezer háztartás energetikai korszerűsítéséhez járul hozzá.

Steiner Attila megerősítette, hogy a kormánynak továbbra is célja a magyarországi napelemes kapacitás hatezer megawattra növelése 2030-ig (a jelenlegi mintegy kétezerről), emellett az e-mobilitás terjedése érdekében további támogatások várhatók az elektromos járművek beszerzésére.

Kidolgozás alatt a hidrogéngazdaság kiépítése

Az időjárás-alapú villamosenergia-termeléshez kapcsolódó kihívásra, az áram hosszú távú tárolására Steiner Attila szerint részben a hidrogéngazdaság kiépítése adhat választ. Ennek kidolgozása is folyamatban van, a támogatott pilot projektek előkészítés alatt állnak. A fejlesztések már csak a megcélzott napelemes kapacitás miatt is fontosak, hiszen minél több a hektikusan termelő megújuló forrás, annál nehezebb kiegyensúlyozni a villamosenergia-hálózatokat.

Tóth Tamás, a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal elnökhelyettese a Magyar Nemzet írása szerint hangsúlyozta: a villamoshálózati csatlakozással ellátott létesítmények, például a már használaton kívüli repülőterek, katonai létesítmények jó helyszínéül szolgálnak a nagyobb kapacitású napelemparkoknak.

A barnamezős fotovoltaikus beruházások előmozdítása érdekében a hivatal jogszabály-módosítási javaslatokat is benyújtott a tárcához – tette hozzá az elnökhelyettes.

Borítókép: Envato Elements, forrás: ITM