Legfeljebb nyolcvan százalékos garanciát biztosít a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) – a Covid-19 járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására – a jegybanki hátterű és a piaci hitelekhez – tájékoztatott az MFB.

A Gazdaság újraindítási akcióterv részeként induló MFB Növekedési garanciaprogram célja, hogy egyszerre segítse a jelentős forrást igénylő fejlesztések, beruházások megvalósítását, illetve támogassa a bankszektor hitelezési tevékenységének fenntartását és bővítését – írta az MFB. Hozzátették, ezért biztosít legfeljebb nyolcvan százalékos garanciát az MFB a Covid-19 járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására a jegybanki hátterű és a piaci hitelekhez – jelentette be a társaság.

Egyedi döntéseket hoznak

A garancia a jegybank által indított Növekedési hitelprogram Hajrá (Nhp Hajrá), illetve a Növekedési kötvényprogram ügyleteihez, továbbá a kereskedelmi hitelintézetek egyedi hiteleihez vehető igénybe.

Kiemelték: az MFB minden esetben egyedileg dönt a kezességvállalásról, illetve a fizetendő díjat is ügyfelenként állapítja meg. Az állam az MFB által vállalt garancia összegének kilencven százalékáig biztosít kezességvállalást – ismertették.

Feltételek, részletek

A garanciaprogram célja, hogy egyszerre segítse a jelentős forrást igénylő fejlesztéseket, illetve támogassa a bankszektor hitelezési tevékenységét – összegezték. Részletezték: az Nhp Hajrá keretében felvehető hiteleknél a garanciavállalás keretösszege ötvenmilliárd forint, a Növekedési kötvényprogram esetében 500 milliárd forint.

Az Nhp-nál feltétel, hogy a kölcsön összege legfeljebb húszmilliárd forint legyen, a kötvényprogramnál a garanciavállalás mértéke a maximum ötvenmilliárd forint névértékű kötvény legfeljebb 80 százaléka lehet – jelezték utalva arra, hogy a futamidőt mindkét esetben maximum húsz évben határozták meg.

Számos célra felvehető

A hitelintézetek egyedi hitelei után az MFB a tőkeösszeg nyolcvan százaléka erejéig nyújt garanciát abban az esetben, ha a hitel futamideje maximum húsz év és a kölcsön összege nem haladja meg a százmilliárd forintot – ismertették a részleteket.

Az MFB tájékoztatása szerint az állami kezességvállalással támogatott hitelcél lehet projekthitel, beruházási hitel, forgóeszközhitel, támogatás-megelőlegező hitel, hitelkiváltás, befektetett pénzügyi eszköz-vásárlás, akvizíciófinanszírozás, valamint működésfinanszírozás.

Borítókép: Envato Elements, forrás: MFB