Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön elnevezéssel indít új hitelprogramot – a kormány döntése nyomán – a Magyar Fejlesztési Bank (MFB). A hitelprogram azoknak a vállalkozásoknak szól, amelyek a világjárvány gazdasági hatásait leginkább megszenvedték. A hitelt nulla százalékos kamat mellett igényelhetik a vállalkozások az MFB Pontok hálózatában – közölte az MFB.

Orbán Viktor miniszterelnök február 4-én, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évadnyitóján jelentette be, hogy a gazdaság-újraindítási akcióterv részeként a kormány egy új hitelkonstrukció bevezetéséről döntött a koronavírus-járvány miatt bajba került kis- és középvállalkozásoknak: így ők tíz évre tízmillió forint erejéig kamatmentes kölcsönt vehetnek igénybe, amelyet csak három év után kell elkezdeni törleszteni.

Százmilliárdos keretösszeg

Az MFB közölte: Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön elnevezéssel indít új hitelprogramot. A gyorskölcsön legfontosabb célja, hogy segítségével talpon maradjanak azok a vállalkozások, amelyeket a biztonsági intézkedések kedvezőtlenül érintettek, illetve felkészülhessenek a járvány utáni működésre. A program keretösszege százmilliárd forint.

A kormány döntésének megfelelően a hitelösszeg maximum tízmillió forint lehet, amelyet tízéves futamidővel és hároméves türelmi idő mellett igényelhetnek a vállalkozások, utóbbi azt jelenti, hogy a törlesztést az adós a hitel folyósítását követően csak három év türelmi idő után kezdi meg. A hitel éves kamata a teljes futamidő alatt nulla százalék.

A program bér-, járulék-, rezsi-, működési költség, valamint készlet finanszírozására egyaránt felhasználható, azaz fedezheti azoknak a vállalkozásoknak a működési költségeit, amelyeknek jelentősen csökkent vagy elmaradt a bevétele az elmúlt időszakban. A program a likviditási gondok áthidalása mellett segíti a felkészülést arra az időszakra, amikor a járványhelyzet lehetővé teszi a biztonsági korlátozások enyhítését.

Részletek hamarosan

Hozzátették, hogy a program részleteit a következő hetekben dolgozza ki az MFB, amelynek célja, hogy gyorsan és széles körben elérhető hitelprogramot indítson el, az igényelt forrásokat pedig a legszűkebb határidővel folyósítsa a vállalkozások számára.

Az MFB a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön részleteiről az Összetartók.hu és a www.mfb.hu oldalakon nyújt tájékoztatást a következő hetekben, hogy a vállalkozások felkészülhessenek a hitelkérelmek benyújtására – áll az MFB közleményében.

Borítókép: Envato Elements, forrás: MFB