A kormány 2021. február 22-ig meghosszabbítja a koronavírus miatt elindított kutatási, fejlesztési és innovációs bértámogatás igénylését – jelentette be Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Eddig csaknem négyszáz munkaadó nyújtott be kérelmet mintegy ötezer munkavállalójára, összesen mintegy négymilliárd forint értékben – jelentette be Bodó Sándor. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára elmondta: a kormány 2021. február 22-ig meghosszabbítja a koronavírus miatt elindított kutatási, fejlesztési és innovációs bértámogatás (KFI) igénylését.

Mérnökök, kutatók, informatikusok, meglévő és újonnan felvett munkavállalók

A minisztérium közleményében hangsúlyozta: a Gazdaságvédelmi akcióterv egyik fontos eleme a KFI szektor magasan képzett szakembereinek munkában tartását szolgálja a járványhelyzetben, hiszen ez elengedhetetlen a gazdaság újraindításához.

A KFI bértámogatást többek között mérnökök, kutatók, informatikusok, meglévő és újonnan felvett munkavállalók után kaphatják a vállalkozások. A lehetőség az összes ágazatot lefedi, a teljes nemzetgazdaság számára segítséget jelent.

Támogatás tovább-foglalkoztatásra

A programban három hónapos időtartamra biztosított támogatás egy főre eső összege nem haladhatja meg a havi 318 920 forintot. Az így megítélt összeget a munkáltató kapja, a támogatás fejében érintett munkavállalóit legalább három hónapig köteles tovább-foglalkoztatni, munkabérüket nem csökkentheti.

A legtöbb munkavállaló után Veszprém megyéből, Bács-Kiskun megyéből, a fővárosból és Pest megyéből érkezett be kérelem. Az igénylő vállalkozások főként a feldolgozóipar, az információ-kommunikáció és a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység ágazatokból kerülnek ki.

Bodó Sándor emlékeztetett, hogy a nemzetközi kitekintésben is egyedülálló program a koronavírus-járvány első hulláma után mintegy 23 ezer magasan képzett szakember munkahelyének megtartásához járult hozzá összesen több mint 17 milliárd forinttal.

Ágazati bértámogatás

A KFI bértámogatási program részletes dokumentációja a munka.hu oldalon érhető el. A kérelmeket a munkáltató székhelye vagy telephelye szerint illetékes megyei vagy fővárosi kormányhivatal foglalkoztatási főosztályához lehet benyújtani 2021. február 22-ig – hívta fel a figyelmet az ITM.

A kormány a veszélyhelyzeti intézkedések nyomán hasonlóképpen meghosszabbította az ágazati bértámogatás igénylését 2021. március 10-ig. A koronavírus miatt nehéz helyzetbe került turizmus-vendéglátás és szórakoztatás szektorok munkavállalóinak támogatása így a februári bérekre is jár.

Borítókép: Envato Elements, forrás: ITM