Hazai élelmiszeripari vállalkozások beruházásainak támogatására indul ötmilliárd forintos pályázat – közölte Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán közzétett videójában.

A magyar élelmiszeripari vállalkozások a járványhelyzet legnehezebb hónapjaiban is biztosítani tudták az ország élelmiszer ellátását, sőt még exportjuk bővítésére is képesek voltak – hangsúlyozta Varga Mihály.

A pénzügyminiszter elmondta, az élelmiszeripar stratégiai ágazat, ezért a kormány ezen a téren is erősíteni kívánja az önellátást. Éppen ezért a hazai élelmiszeripari vállalkozások beruházásainak támogatására ötmilliárd forintos pályázatot indít – fejtette ki a tárcavezető.

Íme, a részletek

A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) legújabb kiírásán a közepes méretű vállalkozások fejlesztései kaphatnak támogatást. A cégek modern gépeket vásárolhatnak, bővíthetik telephelyüket és képezhetik munkavállalóikat – ismertette Varga Mihály. Hozzátette, hogy a megítélt összeg 30 millió és 500 millió forint között lehet cégenként.

Hatékony pénzfelhasználás

Varga Mihály kiemelte: a cél az, hogy a vállalkozások a lehető leghatékonyabban használják fel ezeket a forrásokat, ezért a támogatások mértékét is ehhez igazítják. Ha a fejlesztés meghozza a várt eredményeket, a vállalkozások akár a teljes összeg visszafizetése alól is mentességet kaphatnak – hívta fel a figyelmet a pénzügyminiszter.

A pályázat 2021 január 18.-ától elérhető a Széchenyi2020 honlapján – jelezte a végezetül Varga Mihály.

Borítókép: Envato Elements, forrás: PM