A 2021 januárjától induló Otthonteremtési Program elemei országos szinten hozhatnak élénkülést a lakáspiacon, ugyanakkor az még kérdéses, hogy már jövőre elindulhat-e a kilábalás a válságból – derül ki az OTP Jelzálogbank legfrissebb Lakóingatlan Értéktérképének elemzéséből.

Az Otthonteremtési Program elemei közül az új lakások áfacsökkentésének lehet forgalomélénkítő hatása, míg az illetékmentesség inkább csak az eddig hezitálókat győzi meg arról, hogy mégis most vásároljanak ingatlant – fogalmazott Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője. A felújítási támogatás a felújítandó lakások piacát élénkítheti, illetve hozzájárul a lakásállomány minőségi javulásához.

Felfutóban a nagyobb lakások piaca

Az elemző szerint mivel a támogatási elemek jellemzően a családi otthonteremtési kedvezményhez (csok), valamint a gyermekneveléshez kötöttek, elsősorban a nagyobb lakások, házak piaca mozdulhat meg érezhetően.

Az árszintváltozás viszont csak akkor mozdulhat ismét egyértelműen emelkedő irányba, miután a forgalom tartósan növekedésnek indult, hogy mindez jövőre megtörténik-e, még bizonytalan.

A vezető elemző közölte, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az első negyedévben 18 százalékkal, míg a második három hónapban egyharmaddal esett vissza a lakáspiac forgalma az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül is Budapesten jelentősebb a visszaesés, így nem meglepő, hogy a megyei jogú városokban és a kisebb városokban a lakások árai a fővároshoz képest jobban drágultak, sőt a fővárosban negyedéves szinten már árcsökkenés látszik.


Vidék kontra főváros

Példaként említették, hogy idén eddig Nógrád megye székhelyén, Salgótarjánban emelkedett a legnagyobb mértékben, 16 százalékkal a lakások átlagára. A rangsor végén Kecskemét, valamint Veszprém és Debrecen áll, ahol a lakások átlagára egy év alatt 1, illetve 3-4 százalékkal nőtt.

Budapesten idén eddig a XXII. kerületben nőtt legjobban (20 százalékkal) a lakások átlagára, amelyet az ugyancsak külvárosi XX. kerület követ, a harmadik és a negyedik helyen pedig több mint 12, illetve 10 százalékos átlagár növekedéssel a XII., illetve a XIII. kerület áll.

A lista végén az I. és az V. kerületek szerepelnek: az V. kerületben hajszálnyival, az I. kerületben pedig 2 százalékkal csökkent egy év alatt az átlagár. Azonban ennek ellenére továbbra is az V. kerület vezeti a budapesti árrangsort, 941 ezer forintos átlagos négyzetméterárral, míg a második helyen 821 ezer forintos négyzetméterárral a XII. kerület áll. Az átlagárak még a II. és a VI. kerületben haladták meg a 800 ezer forintot. A hagyományosan legolcsóbb XXIII. kerület az egyetlen, ahol az átlagár-szint nem éri el a 400 ezer forintot négyzetméterenként.

Borítókép: Envato Elements, forrás: OTP