Nem a szociális segélyezést, hanem a munkahelyek megtartását tartja megoldásnak a koronavírus-járvány okozta válsághelyzetben a magyar kormány, ezért támogatja a munkáltatók beruházásait – jelentette ki Szijjártó Péter, amikor online jelentkezett be a Német Iparszövetség tanácskozásán. A kormány készen áll egy újabb 140 millió euró értékű beruházásösztönző program elindítására.

A külgazdasági- és külügyminiszter a Facebook oldalán közzétett hozzászólásában példaként említette, hogy uniós források felhasználásával maximum 800 ezer euró értékben, illetve a fejlesztésre fordított összeg ötven százalékáig támogatják azokat a cégeket, amelyek vállalják a munkahelyek megmentését. Kiemelte, ez is azt jelzi, hogy a kormány nem a szociális segélyezést, hanem a munkahelyek megtartását tartja megoldásnak a koronavírus-járvány okozta válsághelyzetben – jelentette ki Szijjártó Péter.

Újabb 140 millió euró értékű beruházásösztönző program indulhat

Eddig több mint 30 iparágban 904 cég vett részt a programban. Ezek összesen 1,2 milliárd eurót fektettek be és 155 ezer munkahelyet sikerült megvédeni – ismertette. A sikerek láttán a kormány úgy döntött, hogy készen áll egy újabb 140 millió euró értékű beruházásösztönző program elindítására – tette hozzá Szijjártó Péter.

A továbbiakban arra bíztatta a német vállalatokat, hogy a beruházásokhoz kapcsolódva indítsanak szakképzési programokat is. Ugyanis legalább ötmillió eurós befektetés esetén, tanulónként ötezer eurós képzési támogatásra jogosultak, illetve a kormány elkötelezett a további adócsökkentések mellett.

További cégekkel tárgyalnak

Arról is beszámolt, hogy 2014 óta 123 német vállalatnak nyújtott a magyar állam beruházási támogatást, illetve 25 további céggel tárgyal. Ennek nyomán Magyarország első számú kereskedelmi partnere Németország, amely a magyar export 28 százalékát fogadja be.

Ugyanakkor örömét fejezte ki, hogy a Német-Magyar Kereskedelmi- és Iparkamara felmérése szerint a Magyarországon működő német cégek hatvan százaléka üzleti helyzetének javulására számít a következő időszakban.

Új globális verseny alakult ki

Végül úgy vélekedett, hogy a járvány nyomán egy új globális verseny alakult ki, amelynek Magyarország a nyertese lesz. Ezért is jó hír, hogy a harmadik negyedévben, a második negyedévhez képest 11,3 százalékkal bővült a magyar gazdaság – fogalmazott Szijjártó Péter.

Borítókép: Envato Elements, forrás: KM