A Gazdaságvédelmi és innovációs operatív program (Ginop) pályázati felhívásain több mint 2600 milliárd forint értékben születtek támogatói döntések – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter a minap.

A Ginop a 2014 és 2020 közötti fejlesztéspolitikai időszak legnagyobb súlyú operatív programja, méretét tekintve a legnagyobb az Európai Unióban. A programban eddig 143 felhívást tettek közzé, a támogatást nyerő projektek száma meghaladja a 22 ezret, a támogatás értéke pedig eléri a 2662 milliárd forintot – közölte Varga Mihály.

A tárcavezető hozzátette: a gazdaságvédelmi célokra átcsoportosított uniós forrásokból hatvanmilliárd forintnyi fejlesztési támogatás már eljutott a vállalkozásokhoz – tette hozzá.
A rendezvényen a programban nyertes öt élelmiszeripari kis- és középvállalkozás támogatási szerződését is aláírta a miniszter a cégek képviselőivel. Ezen cégek több mint 500 millió forint értékű fejlesztéséhez a kormány 280 millió forintos uniós forrással járul hozzá.

Fenn kell tartani a magyar gazdaság működését

A kormány célja, hogy a járvány második hulláma alatt fenntartsa a magyar gazdaság működését, ezért olyan politika kialakítására van szükség, amely az emberi élet védelme mellett megóvja és újrateremti a gazdasági kapacitásokat. Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a kormány minden magyar beruházást támogatni kíván, legyen szó kisvállalkozásról, középvállalatról vagy éppen nagyvállalatról.

A Ginop legfontosabb célja a mikro-, kis- és középvállalkozások támogatása, a foglalkoztatás bővítése, a vállalkozások exportképességének növelése, mert ezek adják a gazdaság gerincét. A vállalatok fejlődését, az ott dolgozók munkahelyének biztonságát jelentő beruházások jelentős súllyal bírnak a gazdaságvédelemben is – fűzte hozzá a miniszter.

Közös érdek a hazai termelők és feldolgozók támogatása

A pénzügyminiszter szerint közös érdek a hazai termelők és feldolgozók támogatása, ugyanis a magyar termékek vásárlása a hazai gazdaságot erősíti, magyar munkahelyeket véd meg és a magyar családok megélhetését biztosítja.

Kitért arra is, hogy a pályázaton az édesipari cég 166 millió forint értékű fejlesztéséhez több mint 90 millió forintos támogatást nyert el. A másik nyertes vállalkozás 120 millió forintos értékben új eszközök beszerzésével növeli termelését, amelyhez a kormány 84 millió forint támogatással járult hozzá. A harmadik cég munkahelyteremtő fejlesztést tervez 56 millió forint értékben, 41 millió forintos támogatással. A negyedik vállalat több mint 20 millió forint értékű kapacitásbővítő beruházásához 14 millió forint forrásra pályázott sikeresen. Az ötödik támogatott cég pedig termékfejlesztést tervez 138 millió forint értékben, amelyhez 52 millió forintos segítséget jelent a pályázati támogatás – sorolta a miniszter.

Borítókép: Envato Elements, forrás: PM