Nem kell külföldre menni a hazai cégvezetőknek sem vállalkozó kedvért, sem leleményességért, de a céghalmozásban közülük is kiemelkedik immár 12 ezer ember, akik igen komoly cégcsoportot építettek fel.

Számtalan gazdasági, jogi vagy akár szociális körülmény indokolhatja, hogy egy vállalkozó több cégben legyen érdekelt. „Magánszemélyek teljesen legálisan irányíthatnak, birtokolhatnak több céget, ugyanakkor mégiscsak érdekes a jelenség, amikor egy személy 5, 10 vagy akár 100 cég ügyeit intézi párhuzamosan – fogalmazott Pertics Richárd, az Opten elemzője.

Testvér- vagy leányvállalat

Üzletágak leválasztásával, vagy termékek, szolgáltatások fejlődésével teljesen természetes, egészséges és üzletileg is indokolt lehet az a jelenség, amikor egy vállalkozás terjeszkedik. A gyakorlatban ez sokszor új testvér vagy leányvállalat létrehozásával jár.

Egy vállalkozó új céget indíthat korábbi cégétől jelentős részben függetlenül is, például, ha egy teljesen új kezdeményezéssel, új ágazatban, új befektetői körrel próbál szerencsét. Vállalkozások létrehozásának jogi vagy adminisztratív természetű indokai is lehetnek, például, ha egy új céggel könnyebb megfelelni egyes ágazat-specifikus jogszabályoknak vagy adminisztratív kötelezettségeknek. Egy vállalat átalakulását, szétválását pedig okozhatják akár teljesen hétköznapi jelenségek is, például, amikor egy családi vállalkozás szétválik örökösödés, vagy akár családi nézeteltérések miatt.

Adóoptimalizálás, felelősség

A természetes céghalmozás mellett ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról a jelenségről sem, amikor egy vállalkozó „szürke” gazdasági tevékenység keretében alapítja a céget, legyen az adóoptimalizálás, vagy a felelősség alól kibújás. Ez a szürke gazdasági gyakorlat kétségtelenül visszaszorult valamennyire az elmúlt években, ugyanakkor a céghálózatok mélyebb elemzése azt mutatja, hogy a cégbirodalmak között akadnak még továbbra is fertőzött, problémás cégcsoportok.

A cégcsoportok terjedésének indokaitól függetlenül is érdemes megnézni, hogy a hazai cégtulajdonosok jellemzően hány cég felett rendelkeznek tulajdonosi befolyáson keresztül. Fontos megjegyezni, hogy a tulajdonosi befolyás lehet közvetlen vagy akár 8-10 elemű láncon keresztül tartó közvetett kapcsolat is.

Egy vezető, öt cég

Jelenleg csaknem 12 ezer magánszemély van Magyarországon, aki közvetlen vagy közvetett tulajdonosi kapcsolaton keresztül több mint 5 vállalkozást irányít – mondja az Opten elemzője. Az öt vállalkozás egyfajta lélektani határt jelent.

„Átlagos vállalkozás mérettel számolva itt még van némi esély, hogy a tulajdonos követni tudja a vállalkozásában zajló folyamatokat, de az öt feletti vállalkozás szám esetén az átlátás esélye erősen romlik – hívta fel a figyelmet az Opten elemzője.

Borítókép: pixabay, forrás: Opten