Magyarországon 2019-ben 29 ezer új vállalkozás indult.

A Cégbíróság adatai szerint tavaly 29 019 céget alapítottak, ami ez elmúlt öt év legmagasabb értéke, s csaknem 35 ezer céget töröltek, de többségében az alvó vállalkozások szűntek meg. A cégalapítások száma kiegyensúlyozott növekedést mutat 2015 óta, évről évre 5 százalék körüli a növekedés.

 „Alapvetően pozitív vállalkozási kedvről tanúskodnak a 2019-es céginformációs számok, a cégek száma csökkenőben van, de zárul az olló a megszűnő és az induló cégek között, valamint a működő cégek is egyre aktívabbak” – fogalmazott Pertics Richárd, az Opten céginformációs szakértője. A cégalapítási és cégtörlési számok trendje ellentétes pályát mutat, az évek óta növekvő cégalapítási számhoz folyamatosan csökkenő cégtörlési szám párosul.

Kevesebb felszámolás

Az induló eljárásokat tekintve is javult valamelyest a helyzet, a megszüntetésre irányuló eljárásoknak csupán 14 százaléka felszámolás. Néhány évvel ezelőtt még 30-40 százalék körül volt ez az érték, azaz rengeteg vállalkozás szűnt meg hátrahagyott tartozásokkal. A helyzet még ideálisnak továbbra sem nevezhető, az évi 5200 felszámolás rendkívül sok, de a trend bíztató. Hozzá kell tenni, hogy az alacsony felszámolási számhoz vélhetően a pozitív gazdasági környezet is hozzájárult. A vállalkozások életképessége, tőkeerőssége recessziós helyzetben sokkal hamarabb központi kérdéssé válhat.

A végelszámolások száma jelentősen nőtt a korábbi évekhez képest. Alapvetően a gazdaság tisztulását jelzi, hogy egyre többen döntenek szabályos megszüntetés mellett, ugyanakkor mégiscsak a cégbázis lemorzsolódását jelzi. Egy bizonyos szintű lemorzsolódás természetes, és mivel összességében csökken a cégtörlések száma, a magas végelszámolási arány inkább nevezhető pozitív jelenségnek, mint negatív információnak.

Pest megye vezet

Területi eloszlást vizsgálva továbbra is „fejnehéz” az ország. Az induló cégek 62 százaléka Budapesten és Pest megyében került regisztrálásra, de a megszűnő cégek is ezeken a területeken sűrűsödnek a legjobban. Az Opten Cégfluktuációs Index (CFI) – amely az adott időszakban megszűnő és induló cégek számát viszonyítja az összes céghez képest – szintén a fővárosban a legmagasabb. Pozitívum, hogy Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém és Tolna megyék éves szinten tíz százalék alatti fluktuációval zárták 2019-et.

Idén várhatóan tovább folytatódik a trend: a megszűnő és az induló cégek száma megközelíti egymást, és mind a két érték évi 30-32 ezer körül fog zárni. A hazai cégbázis továbbra is sok mikrovállalkozást foglal magába, melyek érzékenyen reagálhatnak akár egy kisebb recessziós hullámra is. Az elmúlt évek pozitív gazdasági környezete és a jelenlegi trendek is bizakodásra adnak okot, ám az eljárások száma és a likviditási mutatók egyelőre azt mutatják, hogy még van hova fejlődni a cégek jelentős részének.

Borítókép: pixabay, forrás: Opten