A kormány szeretné megőrizni a magyar gazdaság eddig elért eredményeit, az Európai Unió átlagos növekedési üteméhez viszonyított két százalékpontos előnyt, ezért február-márciusban olyan újabb gazdaságvédelmi intézkedéseket kíván életbe léptetni, amelyek segítik a növekedési előny megtartását – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter.

A pénzügyminiszter kiemelte: az intézkedések jó része elsősorban a munkaerőpiacra koncentrál majd, kiemelt feladat a munkahelyek megtartása. A magyar gazdaság elmúlt évtizedének egyik legjelentősebb eredménye, hogy a foglalkoztatás érdemben javult, a foglalkoztatási ráta a 2010. évi 54,9 százalékról 70 százalék fölé emelkedett – jelentette ki Varga Mihály.

A magyar gazdaság elmúlt évtizedének egyik legjelentősebb eredménye, hogy a foglalkoztatás érdemben javult, 840 ezerrel többen dolgoznak, mint 2010-ben, a foglalkoztatási ráta pedig 54,9 százalékról 70 százalék fölé emelkedett – jelentette ki Varga Mihály a Nemzeti Versenyképességi Tanács (NVT) ülése után.

Jelentős tartalékok

A pénzügyminiszter kiemelte: a magyar munkaerőpiacnak még jelentős tartalékai vannak, a fiatal és a még tanuló korosztály munkavállalásának könnyítése társadalmi és nemzetgazdasági szempontból is kiemelt feladat.

Magyarországon a fiatalok közül sokan maradnak távol a munkaerőpiacról, amelyben többek között a diákmunka közterhei, a lakhatási nehézségek, valamint a viszonylag alacsony vállalkozói kedv játszik szerepet – hangzott el a tanács ülésén.

Azonos közterhek

Ahhoz, hogy érdemben növekedhessen a 16-24 évesek közötti fiatalok foglalkoztatása, az NVT javaslata szerint a diákszövetkezeti és az azon kívül tanulók közterheit azonossá kell tenni. Jelenleg több mint húsz százalékos a különbség, amelynek megszüntetésével egyszerűsödhet és átláthatóbbá válhat a tanulók adózása, miközben a közterhek mérséklése a gazdaság fehéredését is segítheti.

A kormány folytatja diákkollégium- és munkásszálló-bővítési programját, amelyek révén már az elmúlt években is jelentős mértékben növelte a férőhelyek számát. A vállalkozóvá válást – nyugat-európai és amerikai mintára – egy informatív vállalkozói honlap elindításával segítenék.

Befektetés-ösztönzés

Az ülésen Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) vezérigazgatója elmondta: tavaly Magyarországon 98 projekt indulhatott el 4312 millió euró értékben. Hazánk a nemzetközi mérések szerint tőkevonzó-képességét tekintve a világon 16., Európában pedig a 7. helyen áll, megelőzi Spanyolországot, Törökországot és Írországot. Ésik Róbert közölte, egy forint támogatás átlagosan 2,57 forint adóbevételt generál a költségvetés számára.

Borítókép: pixabay, forrás: Pénzügyminisztérium