Az idén áprilisban bejelentett Magyar Multi Program október első felében jelenik meg a Via Credit információja alapján. A pályázati tanácsadó szerint a pályázat jelenlegi feltételeit módosítani fogja a kiíró.

Még áprilisban jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a Magyar Multi Programot. Papadimitropulosz Alex, a Via Credit ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a Program jelenlegi pénzügyi feltételeinek 1500-nál is több kis-és kzépvállalkozás (kkv) felel meg az Opten adatbázisa alapján, ugyanakkor hozzátette, hogy ebből összesen ötszázan működnek a Program által kijelölt konvergencia régióban.

Mivel a Program részletes előszűréshez kötött, ezért ennél szűkebb vállalati kör fog élni a lehetőséggel: napjainkig az ITM 200-nál is több vállalatot hívott meg a Magyar Multi Program I-be, ezek közül 50 fejlesztését kezdik meg ősszel, azaz ők kapták meg az indulási jogot a Magyar Multi Program II-és III-ba.

Tanúsítvány szükséges

A szakértő hozzátette, a pályázói körnek speciális pénzügyi adatoknak kell megfelelnie, illetve meg kell szereznie az Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. által kiállított tanúsítványt. A tanúsítvány igazolja, hogy a pályázó cég előminősítésen átesett, cégdiagnosztikán vett részt, valamint rendelkezik fejlesztési tervvel.

A felhívás pillanatnyilag is társadalmi egyeztetésen van és bár sok vélemény nem érkezett eddig, mégis, azt valószínűsítem, hogy a Magyar Multi Program néhány feltétele változhat annak érdekében, hogy a 2018-as pénzügyi adatokat figyelembe tudják venni.” – véli Papadimitropulosz Alex.

Innovatív és exportképes termékek

A Magyar Multi várható sikerét az is előrevetíti, hogy az „előzménynek” is tekinthető Ginop 1.2.7-17-és kódszámú Gazella programnál – olyan finanszírozási forma volt, amely a vállalatok növekedési szakaszában biztosított támogatást a kkv-knak – 44 projektre nyújtottak be 10,9 milliárd forintnyi támogatási igényt, amelyek közül 32 projektet támogattak 8,65 milliárd forint összegben.

Ráadásul, napjainkig a társadalmi vitára csak alig néhány észrevétel érkezett, ami bizonyítja, hogy a vállalkozói réteg egyetért a kiíró szándékaival: szükség van a növekedési potenciállal bíró, innovatív és exportképes termékeket, illetve szolgáltatásokat előállító kkv-k megerősítésére.

Borítókép: pixabay, forrás: Via Credit