A nyári időszakban sem állt meg az Európai Uniós forrásból finanszírozott pályázatok elbírálása. Augusztus 2-ig 566 GINOP pályázat esetében született pozitív támogatási döntés több, mint 11,5 milliárd forint támogatási összegben.

Az év hátralévő négy hónapjában lehet még izgalmakra számítani. „Megjelenik a Magyar Multi Program, ami a KKV-kat segítő felhívás, illetve új energetikai pályázat” – fogalmazott Papadimitropulosz Alex, a Via Credit ügyvezető igazgatója.

Jelenleg is számos GINOP konstrukció áll nyitva a pályázni vágyók számára. Ezek két csoportra oszthatók a támogatási intenzitás mértéke alapján. Vannak száz százalékos támogatási intenzitást kínáló konstrukciók, s vannak ennél alacsonyabb támogatási intenzitással rendelkezők.

Az idei év hátra lévő része főleg a kisebb, kis-és középvállalkozásokat (kkv) megcélzó pályázatokról szól. A vállalati működés valamennyi területén lehet majd támogatásokért jelentkezni, beleértve az informatikát, energetikát vagy termelő gépek vásárlását és képzést – tette hozzá a Via Credit szakértője.

Ezek a további GINOP kiírások várhatóak még idén

GINOP-1.1.8-19 Magyar Multi Program II.

 • A kiemelt növekedési potenciállal bíró kis- és középvállalkozások megerősítése, értékhozzáadó tevékenysége és piacbővítési lehetőségeinek fejlesztése 1 milliárd forintos keretösszeggel várható megjelenése idén július volt, azonban ez még várat magára.
 • Augusztusra várható az 1. prioritásból a GINOP-1.1.9-19 Versenyképes vállalkozói attitűd fejlesztése, a lehetőség-orientált vállalkozások arányának növelése 1,1 milliárd keretösszeggel és a GINOP-1.1.10-19 A mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének javítása a vállalkozói ismeretek bővítése révén 1,5 milliárdos keretösszeggel.

Ez a két pályázat kiemelt státuszú, azaz a kedvezményezett meghatározása már megtörtént, így ezen pályázatokon új résztvevő már nem tud indulni.

A közeljövőben várható a GINOP-1.2.7-19 Magyar Multi Program III.

 • A kiemelt növekedési potenciállal bíró feldolgozóipari kis- és középvállalkozások komplex fejlesztéseinek támogatás kiírása 13,17 milliárd forintos keretösszeggel.
 • Hasonló a helyzet a GINOP-1.3.7-19 Professzionális felkészítés a tudatos külpiacra lépéshez kkv-k számára kiemelt státuszú felhívás megjelenésével, amely 1 milliárdos keretösszeggel várható.
 • Ebben a hónapban várható még a GINOP-1.2.9-19 Szabad vállalkozási zónákban működő mikro-, kis- és középvállalkozások fejlesztéseinek támogatása 2 milliárdos keretösszeggel.
 • 2019 szeptemberében az 1. prioritásból a GINOP-1.2.9-19 Szabad vállalkozási zónákban működő mikro-, kis- és középvállalkozások fejlesztéseinek támogatása.
 • Továbbá a GINOP-1.2.10-19  A mikro-, kis- és középvállalkozások megújulásának ösztönzése feltételesen visszatérítendő technológiafejlesztési támogatás útján kiírásokra számíthatunk 2-2 milliárd forintos keretösszeggel.
 • A kutatás, technológiai fejlesztés és innovációról szóló 2. prioritásból a GINOP-2.3.7-19 kiválóságot szolgáló kutatási infrastruktúrák kapacitás bővítése kiemelt státuszú kiírás várható 6,21 milliárdos keretösszeggel. A megjelenés 2019 júliusra volt előirányozva, azonban ebben az esetben is későbbi időpont várható.
 • Az infokommunikációs fejlesztésekről szóló 3. prioritásban októberre várható a GINOP-3.4.1-19 Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése (2. ütem) kiírás 4,1 milliárd forintos keretösszeggel.
 • Az energiáról szóló 4. prioritásból a GINOP-4.1.4-19     Megújuló energia használatát, energiahatékonyság növelését célzó épületenergetikai fejlesztések támogatása felhívás várható 20,42 milliárd forintos keretösszeggel, amelyről a felhívás tervezet 2019. áprilisban megjelent, azonban a konkrét felhívás megjelenésére még várni kell.

A foglalkoztatásról szóló 5. prioritásból még 3 kiírás várható idén

GINOP-5.2.4-19 Új gyakornoki program 10 milliárd forintos keretösszeggel, amelyről a felhívás tervezet már elérhető a www.palyazat.gov.hu oldalon.

Valamint késő ősszel valószínűsíthető a GINOP-5.3.12-19 Foglalkoztatás-bővítés ösztönzése 15 milliárd-, illetve a GINOP-5.3.13-19 Kisgyermeket nevelők képzésének ösztönzése 3 milliárd forintos keretösszeggel.

Három felhívás a versenyképes munkaerőről szóló 6. prioritásból

 • Ezek közül a GINOP-6.1.10-19 a gazdaság fokozatváltását támogató innovatív képzések 7,11 milliárd forintos keretösszegű felhívás júniusi,
 • valamint a GINOP-6.2.5-VEKOP-19 a szakmai képzés digitális módszertanának egységesítése 1,66 milliárd forint keretösszegű (ebből VEKOP: 0,455 milliárd Ft) felhívás júliusi megjelenése sem történt meg. A két felhívás is kiemelt státusszal rendelkezik.

Végül, ősszel várható 1 milliárd forintos kerettel a GINOP-6.1.9-19 vállalati képzések támogatása a közlekedési ágazatban kkv-k számára.

Borítókép: pixabay, forrás: Via Credit