A minap kerültek fel az első hivatalos információk a Nemzeti adó-és Vámhivatal Online Számla oldalára a valós idejű számla-adatszolgáltatást érintő változtatások kapcsán. A végleges 2.0 interfész dokumentáció várhatóan augusztus folyamán publikálják.

Az eredetileg júliusra tervezett végleges változtatásokat tartalmazó dokumentáció ugyan még nem érhető el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hivatalos weboldalán, ugyanakkor az informatikai változtatások egy részét publikálták, illetve az Online Számla rendszer legújabb 2.0-s sémaleírók szerinti frissítése is megtörtént.

Megváltozik a módosító számlák kezelése

A csomagot korábban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy fejlesztői platformon (a GitHub-on) tette elérhetővé, ahol bárki szabadon hozzájárulhatott a tervezet kialakításához. A GitHub-on elérhető aktuális verziók alapján számos technikai változtatás várható az adatséma szerkezete és az adóhatósági rendszerkommunikáció esetében.

„Az adatséma kapcsán a módosító számlák kezelése nagyban megváltozik, míg a kommunikáció tekintetében az üzenetküldések módjának átalakítása mellett szabályozásra kerül többek között a beküldött számlákra vonatkozó státusz lekérdezések gyakorisága is” – mondta el Sík Richárd, a Deloitte adóosztályának menedzsere.

Középpontban az önszámlázás

A sémaváltoztatások mellett, mindenképpen elérhetővé teszik a számla lekérdező operációt, amely megoldást jelenthet a jogszabályi megfelelés biztosítására, többek között önszámlázás esetén. A végleges 2.0 interfész dokumentáció várhatóan augusztus folyamán publikálják.

„Előreláthatólag augusztusban az is tisztázódik, hogy az ígért fél éves felkészülési idő tükrében, mi lesz végül a végső határideje a változtatások kötelező bevezetésének, továbbá a korábbi hírekkel megegyezően valóban lecsökken-e nullára a jelentéstételi értékhatár. Emellett szintén sokan várják a bejövő számlainformáció valós idejű lekérdezhetőségének lehetőségét is” – tette hozzá Tancsa Zoltán, a Deloitte adóosztályának partnere.

Borítókép: pixabay, forrás: Deloitte