Nemzetközi és hazai viszonylatban is gyakori téma, hogy az automatizáció térnyerése miatt szakmák széles skálája kerülhet veszélybe. A következő húsz évben közülük több teljesen elavulttá válhat, így a számviteli szakma jövője is kérdéses.

Nem csak a pontos és naprakész könyvelést, valamint a jogszabályoknak való megfelelést biztosítják a számviteli szakemberek, hanem minden szükséges intézkedést megtesznek azért, hogy az ügyfelek is tisztában legyenek a jogszabályváltozások és a gazdasági környezet rájuk gyakorolt hatásával.

Az tény, hogy a könyvelői szakma világa megváltozott, hiszen új információforrások jelentek meg, azonban ezzel egyidejűleg az adatok rögzítésének és bemutatásának kihívásai csökkentek, az egyszerű teljesítés pedig már kevésnek bizonyult a megbízható és kiemelkedő tanácsadói vállalkozásként való működés biztosításához.

Valós idő és átláthatóság

Elengedhetetlenné vált azon eszközök használata, ahol az ügyfél valós időben tudja követni a vállalkozás eredményének alakulását, hiszen még a korábbi időszakhoz képest is nagyobb mértékben várják el az átláthatóságot és minden előnyt, amely e rendszerek használatával jár.

Az átalakulások következtében az ágazat ambíciózus számviteli cégei pedig szakadatlanul keresik az innovációt és fejlődést hozó eszközöket, mert elsődleges céljuk, hogy tanácsadóik még többet tudjanak meg a legfrissebb pénzügyi trendekről.

Hozzáadott érték

Szalai András, a PS Kft. partnere és ügyvezető igazgatója azt tapasztalja, hogy a legtöbben a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia fogalmát a szakma kihalásával azonosítják, miközben szerinte a könyvelők olyan szintű hozzáadott értéket jelentenek a cégek számára, amely szerepet az automatizálás csak megerősít úgy, hogy nagyobb hatékonyságra, gyorsabb munkavégzésre és folyamatos növekedésre ad lehetőséget. A számvitel gondoskodik arról, hogy semmilyen bírsággal vagy egyéb szankcióval járó pénzügyi hiba ne következhessen be egy cég működése során, valamint alkalmazza az adójogot és lépést tart az új törvényekkel is, amelyhez kapcsolódó elbírálási ügyeket a gépek nem tudják lebonyolítani.

Az új technikai eszközök alkalmazása mellett a szakmát az is jelentősen befolyásolja, hogy az ügyfelek már nem elégednek meg azzal, ha egy könyvelő aszolgáltatások széles skáláját nyújtja, hanem arra is igényük van, hogy hozzáadott értékeket kapjanak: mint például a folyamatos konzultáció lehetőségét, a proaktivitást vagy szakmai eseményeken való részvételt.

Célszerű folyamatosan szem előtt tartani, hogy azokat a vállalatokat nem állíthatja félre a technológia, amelyek képesek a változó környezettel együtt megújulni, hiszen időben megtanulják, hogy miként alkalmazzák, és hogyan viszonyuljanak hozzá.

Borítókép: pixabay, forrás: PS