Romlott a hazai cégek túlélési rátája, az 5 éves kort a cégek 72 százaléka, a 10 éves kort pedig csak a cégek 48 százaléki éri el.

„Hiába a sok új cég és a magas cégalapítási kedv, úgy tűnik, a cégek hosszú távú életképessége továbbra is problémás” – fogalmazott Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója. Az elmúlt években évi 25-30 ezer új cég indult Magyarországon, ami úgy tűnik, még mindig magas érték a gazdaság méretéhez képest, legalábbis a túlélési ráta csökkenése erre enged következtetni.

A cégalapítási volumen jelentősen alacsonyabb a 2000-es évek eleji értékekhez képest, de az elmúlt 1-2 évben a cégalapítások csökkenése megállni látszott, és egyes időszakokban már pozitívba is fordult. Ez önmagában még jót is jelenthetne, hiszen úgy tűnt, a cégalapítások és a cégtörlések az egyensúly felé haladnak és stabilabbá válik a hazai cégstruktúra.

Azonban a cégek 5 és 10 éves túlélési képességét vizsgálva az látszik, hogy stabil cégszerkezetről még nem beszélhetünk. „A hazai gazdaságban jelentős arányban vannak régóta működő stabil, nagy múltú vállalatok is, azonban a fiatal cégeknek úgy tűnik, egyre nehezebb a terep” – mondta az Opten szakértője.

Hazai cégek eloszlása életkor szerint 2019-ben
Hazai cégek eloszlása életkor szerint 2019-ben

Felvásárlások, összeolvadások

A túlélési arány csökkenéséhez nemcsak a természetes lemorzsolódás, hanem tervezett folyamatok is hozzájárulhatnak. A felvásárlások, összeolvadások szintén egyes cégek megszűnéséhez vezethetnek, ugyanakkor a megszüntetéshez vezető eljárásokat vizsgálva az derül ki, hogy nem ez a döntő tényező az alacsony túlélési képesség esetében. A megszűnő cégek döntő többsége vagy magára hagyott vállalkozás, vagy valamely hitelező kezdeményezett felszámolást ellene, így sajnos az alacsony túlélési ráta összességében negatív jellemzője a hazai gazdaságnak.

A túlélési ráta mellett azonban érdemes azt a tényezőt kiemelni, hogy a friss vállalkozások egy szűk rétege igen hamar komoly tényezővé válik. A 2013-ban alapított cégek egy százaléka öt év működés után már egymilliárd forint feletti éves árbevétellel büszkélkedhet.

Ráadásul a tendencia azt mutatja, hogy ez az arány is növekedőben van. Tehát a csökkenő túlélési ráta mellett egyre szélesebb kör lesz viszonylag gyorsan sikeres vállalkozás, azaz erősen differenciálódik a friss cégek várható életútja.

Javuló helyzet

A vállalkozások viszonylag rövid átlagos élettartamának köszönhetően a hazai cégek jelentős része jelenleg is fiatalkorú. A teljes cégbázist tekintve a vállalkozások 46 százaléka 10 évnél fiatalabb.

Ezen a téren ugyanakkor javul valamelyest a helyzet, az összesített cégalapítási szám csökken, így a fiatal cégek cégstruktúrán belüli aránya csökken. A vállalkozások 23 százaléka 20 év feletti, nagy múltú cégnek számít, 2018-ban ez az arány még csak 20 százalék volt.

Borítókép: pixabay, forrás: Opten