Számos adózóban felmerülhet a kérdés – az átmeneti rendelkezések hiánya miatt –, hogy a szociális hozzájárulási adó (szocho) évközben történt csökkentése miatt mely kulcsot kell majd alkalmazni az adóbevallás során. Ilyen esetekben számos megfontolandó tényezőt kell figyelembe venni a bevallás elkészítésénél.

A gazdasági kabinet 13 plusz 1 pontból álló csomagja tartalmazza a szociális hozzájárulási adó (szocho) 2 százalékpontos, a kisvállalati adó (kiva) 1 százalékpontos mérséklését, valamint további terhek egyszerűsítését, illetve megszüntetését július 1-től.

Alacsonyabb kulcs

A szocho esetében ugyan 19,5-ről 17,5 százalékra csökken az adó mértéke, de a jogszabály nem tartalmaz arra vonatkozóan átmeneti szabályokat, hogy tekintettel az adókulcs évközben történt módosítására, mely kulcsot kell majd alkalmazni a bevallás során. Ez elsősorban az osztalék, vagy az árfolyamnyereség esetén lehet releváns, mivel az említett adónemet, ezen jövedelmek esetében általában az éves bevallással fizeti meg az adózó.

Mitrik Kornélia, a Crowe FST bérszámfejtési és expat szolgáltatások igazgatója szerint ilyen esetekben a magánszemély számára általában két lehetőség adódik: vagy az adóévben szerzett összes jövedelemre alkalmazható kedvezőbb kulcsot alkalmazza, vagy pedig elkülöníti egymástól a jövedelmeket azok szerzési időpontja szerint és annak megfelelően készíti el az adóbevallását és fizeti be az adót is.

Árfolyamnyereség, osztalék

„Tekintettel az átmeneti rendelkezések hiányára, valószínűsíthető, hogy a jogalkotói szándék az alacsonyabb kulccsal való adófizetés a külön adózó jövedelmek esetében, figyelembe véve a korábban hasonló évközi adó csökkentések adminisztrációját. Az árfolyamnyereségnél egyértelmű, hogy az alacsonyabb kulcsot kell majd alkalmazni, mert azt a teljes éves nyereség/veszteség kiszámítása után lehet csak meghatározni. Az osztalékok esetében a szerzési időpont szerinti elkülönítés az adminisztráció szempontjából nehézkes lehet — különösen például egy külföldi értékpapírszámlára kapott osztalék esetében” – jelentette ki a szakember.

Mitrik Kornélia hozzátette: a magánszemélyek adminisztrációja és adózása szempontból természetesen az alacsonyabb kulcs alkalmazása lenne a kedvezőbb. Ráadásul, évközi adócsökkentés esetében általában ezt szokta alkalmazni a Nemzeti Adó-és Vámhivatal.

Borítókép: pixabay, forrás: Crowe FST