Jelentősen növelheti a magyarországi vállalkozások forrásellátottságát, és csökkentheti a cégek finanszírozásában a bankhitelek arányát a júliustól induló Növekedési Kötvényprogram. A Magyar Nemzeti Bank és a hitelintézetek együttműködésének köszönhetően az érintett vállalatok hosszútávon kedvező és kiszámítható forráshoz juthatnak fedezet bevonása nélkül.

A vállalati kötvény egy speciális finanszírozási forma: a vállalkozás – jellemzően fedezet nélküli – adott lejáratú kötvényt bocsát ki, amit megvásárolva a kötvénytulajdonosok finanszírozzák a cég fejlesztését és működését, egy előre meghatározott hozamért. Ez a finanszírozási forma akár a banki hitelezésből származó forrásokat is kiegészítheti, azaz egy vállalkozás számára kézenfekvő megoldás lehet adott esetben mindkét finanszírozási formát igénybe venni. A kötvénykibocsátást Magyarországon a következő időszakban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is támogatja kötvényvásárlási programjával.

A 2008-as évet követően a vállalati hitelek befagytak, így a nemzetközi piacokon a vállalkozások kötvénykibocsátással próbáltak forrást bevonni. A válság következtében ugyan a banki hitelállomány drasztikusan csökkent, a kötvényállomány viszont emelkedni tudott. Magyarországon is jelentősen, negyedével csökkent a vállalati hitelállomány a válság hatására, a kötvényállományban azonban nem volt tapasztalható jelentős, ezzel ellentétes elmozdulás. A forrásszűkén az MNB az NHP bevezetésével tudott érdemben segíteni.

Uniós kötvényállomány

Az uniós vállalati kötvényállomány – nem pénzügyi vállalatokról van szó – tavaly év végén 2000 milliárd euró volt, ez az EU GDP-jének a 13 százaléka. Az egyes tagállamok között persze jelentős az eltérés, így Franciaországban kiemelkedő a vállalati kötvényállomány – az Eurostat adatai szerint csaknem eléri az ország GDP-jének harmadát – Magyarországon azonban ennél jóval szerényebb, a GDP 1,5 százalékát kitevő, 650 milliárd forintos állományról beszélhetünk.

Középpontban a vállalati kötvénykibocsátás

Ma a hitelkibocsátás volumene már megfelelő, ám a finanszírozásban – egyes vélemények szerint – túlságosan nagy a banki hitelek aránya. Ezt a túlsúlyt a vállalati kötvénykibocsátással lehet tompítani, ami a hitelek és kötvények közti piaci verseny élénkülését is eredményezheti. Mindez pedig a jegybanki kamatdöntések hatékonyabb érvényesülését biztosíthatja.

Ha egy fejlett, likvid kötvénypiacon keresztül a gazdasági szereplőknek lehetőségük nyílik a bankrendszer közreműködése nélkül, közvetlenül finanszírozni a vállalatokat, az a piac sérülékenységét is csökkentheti – fejtette ki az OTP. Közölték, a monetáris politikai transzmisszió hatékonyságának javítása és a vállalatikötvény-piac likviditásának növelése érdekében az MNB 300 milliárd forint értékben fog vásárolni jó minőségű vállalati kötvényeket. Ez elsősorban a nagyobb vállalkozások számára jelenthet megoldást, hiszen a minimális kibocsátási érték egymilliárd forint lesz.

Borítókép: pixabay, forrás: OTP