Az exportértékesítés adómentességének nem feltétele a kiviteli vámeljárás lefolytatása – szögezte le az Európai Unió Bíróságának döntése. Az ítélet fontos változást hozhat az exportáló hazai cégek számára is.

Az Európai Unió Bíróságának közelmúltbeli döntésében – amely az exportértékesítés áfamentességének igazolása tárgyában született –, rögzítette, hogy az értékesítések adómentessége alapvetően három feltételen alapul.

  1. a termék tulajdonjoga átszálljon a vevőre,
  2. igazolható legyen, hogy a terméket feladták vagy elszállították a Közösség területén kívülre,
  3. és a termék ennek következtében ténylegesen el is hagyja a Közösség területét.

Az ítéletben foglaltak a hazai szabályok értelmezésében is jelentős változást eredményezhetnek. Ugyanis a magyar áfa törvény úgy rendelkezik: az exportértékesítések esetén az adómentesség feltétele, hogy a kiléptető vámhatóság igazolja, hogy a termék elhagyta a Közösség területét.

Mentesség és vámeljárás

Az EU Bíróságának ítélete alapján a mentesség alkalmazása nem tehető függővé a kiviteli vámeljárás lefolytatásától, ha egyébként az export feltételeinek teljesülése ilyen eljárás hiányában is igazolható. Ez alapján az áfa törvény azon rendelkezése, amely szerint a mentesség feltétele a kiléptetés tényének vámhatóság általi igazolása (melynek gyakorlati feltétele a kiviteli vámeljárás lefolytatása) olyan többletfeltételt jelenthet a mentesség igazolására, amely a Közösségi jogba ütközhet.

Mint ismeretes, az adóhatóság az elmúlt években következetesen csak a kiléptető vámhatóság által kiadott igazolás birtokában fogadta el az export adómentesség alkalmazását. A mostani ítélet lehetőséget teremt arra, hogy a vállalkozások ennek hiányában is hivatkozhassanak az adómentességre, ha a Bíróság által rögzített feltételek teljesültek – hívta fel a figyelmet a Deloitte.

Más jogszabály alól nem mentesít

Fontos megjegyezni, hogy az ítélet kizárólag az áfamentesség feltételeinek teljesülése szempontjából vizsgálta a vámeljárás szükségességét. Tehát abban az esetben, ha a kiviteli eljárás lefolytatása más jogszabály alapján kötelező, a fentiek nem mentesítenek az esetleges további szankciók alól.

Borítókép: pixabay, forrás: Deloitte