Vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak napelemes rendszerek telepítéséhez a mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv). Egy beruházáshoz 1,5 és 3 millió forint közötti összeget lehet elnyerni, a rendelkezésre álló keretösszeg 15 milliárd forint.

A kis-és középvállalati szektorban a vállalkozások saját fogyasztásának részleges kiváltását szolgáló napelemes fejlesztések támogatása május 17-től elérhető.

A pályázatok kapcsán az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Energiaügyekért és Klímapolitikáért Felelős Államtitkársága fontosnak tartja Magyarország jogi és erkölcsi kötelességét azzal kapcsolatban, hogy kivegye arányos és méltányos részét a globális éghajlatváltozás elleni küzdelemből, ezért az uniós célokkal összhangban legalább negyven százalékkal tervezi csökkenteni az üvegházhatású gáz kibocsátását az 1990. évi bázishoz képest. Ez az egységnyi magyar GDP előállításához felhasznált üvegházhatású gáz kibocsátás harminc százalékkal történő csökkenését eredményezi majd 2030-ra.

Klímabarát gazdaságfejlesztés

A zéró gazdasági növekedés és a fogyasztás csökkentésének céljait hirdető, az üvegházhatású gázok kibocsátásának azonnali és teljes beszüntetését szorgalmazó, a nukleáris energiát pedig elvi alapon elutasító szélsőséggel szemben az ITM a klímabarát gazdaságfejlesztés, mint a leginkább jövőképes gazdaságfejlesztési lehetőség feltételeit igyekszik megteremteni. A dinamikus és minőségi, innovációra fokozottan támaszkodó gazdasági növekedésünknek erős támasza lehet a gazdaság klímabarát átalakításában rejlő innovációs és üzleti lehetőségek feltárása és kihasználása.

Az ITM kiemelte: éghajlatvédelmi erőfeszítéseiket ezért azokra a területekre összpontosítják, ahol azok a klímavédelem mellett erősítik energiafüggetlenségünket, rezsiköltséget takarítanak meg vagy egyéb gazdaságfejlesztési haszonnal járnak. A vállalatok energiahatékonysági fejlesztéseikhez 2017 óta társasági adókedvezményben részesülhetnek, amelyet egyre nagyobb intenzitással és tudatossággal vesznek igénybe.

A pályázat részletei

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) keretében jelent meg a pályázati felhívás.  A támogatási kérelmeket június 17-e és 2020. szeptember 30-a között lehet benyújtani.  A közép-magyarországi régió kivételével az egész országból lehet jelentkezni.

A korábbiakhoz képest radikálisan egyszerűsített a költségstruktúra és az elszámolás.

A pályázat kis kapacitású, a saját áramfogyasztás kiváltását célzó napelemes rendszer telepítését támogatja.

A Ginop 2700 milliárd forint támogatással segíti a kis- és középvállalkozások gazdaságfejlesztését különböző területeken 2014 és 2020 között. Ezen belül energiahatékonyságra hatvanmilliárd forint áll rendelkezésre, ennek majdnem felére már megjelentek a pályázatok. A keretet épületek, valamint gazdasági-termelési folyamatok energiahatékonysági korszerűsítésére fordítják.

A pályázati lehetőség 7,5 és 15 kilowatt névleges teljesítmény közé eső rendszerekre vonatkozik és a saját fogyasztás kiváltását szolgálja. A támogatás mértéke kilowattonként 200 ezer forint.

A pályázók három lezárt, teljes üzleti évvel rendelkező, kettős könyvvitelt vezető mikro- kis- és középvállalkozások lehetnek. Olyan épületek korszerűsítéséhez kérhető támogatás, amelyek az elmúlt egy évben használatban álltak és volt áramfogyasztásuk.

Borítókép: pixabay, forrás: ITM