Már pár százezer forintos tételeknél is komoly szankciókat kockáztat az a vállalkozás, amelynél az online számlázó program szoftverének elmaradt frissítése miatt problémássá válik az adatszolgáltatás. Közülük is, az egyedi fejlesztésű szoftvert használó cégek kerülhetnek a legnagyobb bajba.

Május másodikától változnak a számlázóprogramok kötelező, valós idejű, elektronikus adatszolgáltatásának technikai követelményei. A módosítás azon vállalkozásokat érinti, amelyek legalább százezer forintnyi áfát tartalmazó – vagyis általános esetben nettó 371 ezer forintos értékű – számlát állítanak ki és annak minden adatát azonnal, online módon kell továbbítaniuk a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) számára.

Mennyiségi egység

Az egyik legfontosabb változás, hogy a számlán szereplő termékhez kapcsolódó mennyiségi egységet ezután máshogyan kell kiválasztani. Az új követelmények többsége inkább a program és az adóhatóság szerverei közötti kommunikáció technikai vonatkozásait érintik: egyes adatok értelmezhetőbben és feldolgozhatóbb állapotban kerülnek a rendszerbe.

Az új követelmények leírása már február óta elérhető a NAV honlapján, és május másodikától kötelező alkalmazni őket. További komoly változások 2020 januárjától lépnek majd életbe – hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST.

Számlánként félmilliós bírság

Közölték, ha a frissítés elmarad, akkor a NAV nem fogja befogadni a számlaadatokat, a bírság pedig az érintett számlánként félmillió forintig is terjedhet cégek esetén. Elsősorban azok a vállalkozások kerülhetnek a legnagyobb bajba, amelyek egyedi fejlesztésű programot használnak és nem kész számlázási rendszerből állítják ki számláikat.

Borítókép: pixabay, forrás: Crowe FST