Április 23-ig kell befizetni az  innovációs járulék első előlegét, a járulékfizetők köre  pedig egy tavalyi törvénymódosítás hatására idén több ezer  mikro- és kisvállalkozással bővülhet.

A  változás abból adódik, hogy az érintett vállalkozások mutatóit  idén újra csoportszinten kell értékelni, míg korábban, 2014 óta  csak az adott céget kellett vizsgálni. A korábbi szabályozás  értelmében a multinacionális vállalatcsoportok hazai  leányvállalatai mentesülhettek a fizetés alól, ha  a létszámuk nem érte el az 50 főt, és sem árbevételük, sem  mérlegfőösszegük nem haladta meg a 10 millió eurót. Hasonló  helyzetben voltak azok a magyar tulajdonosok is, akik adózási vagy  egyéb megfontolásból tartottak fenn több társaságot.

A  BDO szerint idén, legkésőbb az április 23-i első előlegfizetési  határidőig az egyes, úgynevezett partner- és kapcsolódó  vállalkozások adatait már együttesen kell értékelni, sokszor  bonyolult képletek alapján. Ez alapján dől el, hogy az adott  társaságnak kell-e innovációs járulékelőleget fizetni, vagy  nem. A járulék összegét az idei várható gazdálkodási adatok  alapján kell meghatározni idén áprilisban és júliusban. A  későbbi előlegek, valamint az év végi kötelezettségek mértékét  pedig az új, az akkor ismert adatok alapján kell majd újraszámolni.

Nettó  árbevétel

Ugyan  a  0,3 százalékos adókulcs nem tűnik soknak, de ezt nem a társaságok  eredménye, hanem a helyi iparűzési adó számításával közel  megegyező módon kell megállapítani. Az  innovációs járulékból származó bevételek a Nemzeti Kutatási,  Fejlesztési és Innovációs Alapba folynak be, a járulékból  csaknem  82 milliárd forintot vár idén a kormány.

Az  adóalapból levonható

Az  innovációs járulék és egyben az iparűzési adó alapját a  kimutatott nettó árbevétel adja, melyet csökkenteni lehet az  anyagköltséggel és az eladott áruk beszerzési értékével,  valamint a közvetített szolgáltatások és úgynevezett  alvállalkozói teljesítések értékével. Szintén le lehet vonni  az adóalapból az alapkutatás, alkalmazott kutatás, a kísérleti  fejlesztés adóévben elszámolt közvetlen költését.

Mint  ismeretes, a  KSH adatai szerint jelenleg mintegy  6200 olyan társas vállalkozás van az országban, amely 50 fős,  illetve azt meghaladó létszámmal rendelkezik.

Borítókép: pixabay, forrás: BDO Magyarország