Változásokra kell felkészülniük május  elejétől az online számla adatszolgáltatásra kötelezett  adózóknak, amelyek többek között a beküldendő adatokat is  érintik. A szükséges módosítások végrehajtásának  elmulasztása májustól sikertelen számla lejelentést  eredményezhet.

Az  online számla adatszolgáltatás kapcsán a múlt év végén  előzetesen kommunikált, majd 2019. február elején hivatalosan is  publikált 1.1-es specifikáció kötelező érvényű módosításokat  ír elő minden, az adatszolgáltatásban érintett adózóra.

A változások részben kisebb mértékű,  technikai jellegű módosításokat tartalmaznak az adatszolgáltató  és az adóhatóság közötti rendszerkommunikációt illetően, de  érintik a beküldendő adatszerkezetet is. Ez utóbbi kapcsán  főként a dátum értékek, mennyiségi egységek, adómértékek és  az árfolyamok kezelését befolyásolják.

Sikertelen adatszolgáltatás

Az  első ilyen fontos változás a mennyiségi egységek kezelését  érintő módosítás. Ha  a jogszabályi rendelkezések értelmében a számlaképen  feltüntetik a mennyiséget, a mennyiségi egységet és az  egységárat, úgy ezen információk riportálás szerinti figyelmen  kívül hagyása sikertelen adatszolgáltatást eredményez. Továbbá  a mennyiségi egységek az adóhatóság által megadott központi  értékkészlet szerinti megfeleltetése, vagy egyedi értékként  történő megjelölése és riportálása szintén kötelező  érvényű lesz. Mindezek hiánya szintén sikertelen  adatszolgáltatást fog eredményezni.

További  változás, hogy az áfakulcsban már nem lehet nullás vagy  központilag nem definiált értéket megadni. Ha  a termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása nyomán nincs  áfa,  úgy minden esetben csak a pontos, a hatóság által előre  definiált jogcím megjelölésével fogadható be az  adatszolgáltatás.

Használt  pénznem, átváltási árfolyam

Fontos  változás még, hogy a számláról vagy módosító okiratról  történő adatszolgáltatáskor minden esetben meg kell adni a  használt pénznemet és az átváltási árfolyamot –  figyelmeztetett a Deloitte.  Forint alapú számla esetén 1-et kell közölni. Mivel a számla  kötelező adattartalmának nem része az árfolyam, így ha  a számlán nem szerepel az átváltási árfolyam, akkor az  adatszolgáltatásnál szükséges kiszámítani. Az árfolyam  küldésének hiánya szintén sikertelen adatszolgáltatást  eredményez.

Borítókép: pixabay, forrás: Deloitte