Érdekes helyzeteket teremthet  adózási szempontból a külföldi tartós befektetés, vagy az  ingatlan értékesítése és bérbeadása, valamint a  kriptovalutával próbálkozók számára is tartogathat  meglepetéseket az egyes országok eltérő gyakorlata.

A fő szabály szerint egy  magánszemély minden jövedelme az illetőség államában adózik.  Ha azonban a magánszemélynek az illetőség országától eltérő  országból is származik például „külön adózó” jövedelme,  akkor a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmények  részleges, vagy akár teljes adóztatási jogot biztosíthatnak a  másik ország számára.

Kamat- és osztalékjövedelmek  esetén például egyes egyezmények megengedik a forrásadóztatást  akkor is, ha a jövedelem nem az illetőség államából származik.  Ez nem azt jelenti, hogy a forrásország mindenképpen megadóztatja  az ilyen jövedelmeket, csak azt, hogy az egyezményben meghatározott  mértékig lehetősége van az adóztatásra – hívta fel a  figyelmet a Deloitte Magyarország. Közölték, a legtöbb egyezmény  tartalmaz ilyen speciális rendelkezéseket, különösen az  osztalékjövedelmek esetében.

Egyes esetekben előfordulhat az is,  hogy a forrásország és az illetőség országa egy jövedelem  jogcímét másként ítéli meg és ezért adódhatnak az  adókötelezettség megállapítása során. Végső soron  előfordulhat az is, hogy amit az egyik országban kamatjövedelemként  szükséges a magánszemélynek bevallania, az a másik országban  „egyéb jövedelemként” jelenik meg.

Mentesülés a magyar adóztatás  alól

Az amerikai-magyar egyezmény a  kamatjövedelem és árfolyamnyereség esetében egyedi szabályokat  tartalmaz. Ezek alapján egy magyar illetőségű magánszemély  amerikai forrású kamat- és osztalékjövedelme bizonyos esetekben  mentesül a magyar adóztatás alól és kizárólag az Egyesült  Államokban adóztatható. Ilyen esetben a jövedelmet még  feltüntetni sem szükséges a magánszemély magyar személyi  jövedelemadó (szja) bevallásában.

Borítókép: pixabay, forrás: Deloitte