A szállítási és raktározási  szektorban is nő az igény az olyan korszerű  informatikai megoldások iránt, amelyek a megrendelői igények  hatékony kielégítését segítve növelik az ágazat  vállalkozásainak versenyképességét. Az Innovációs és  Technológiai Minisztérium a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara  együttműködésével a Modern Vállalkozások Programjának  keretében hívta szakmai párbeszédre az iparág meghatározó  szereplőit.

A Modern Vállalkozások Programja –  Vállalkozz digitálisan! projekt célja a hazai mikro-, kis- és  középvállalkozások innovatív szemléletének és naprakész  üzleti tudásának növelése, az IKT eszközök és alkalmazások  készségszintű, professzionális használatának, a vállalkozások  elektronikus gazdaságba való beilleszkedésének javítása.

A program és a kapcsolódó  finanszírozási lehetőségek életre hívásának indoka, hogy a  digitális átalakulás, az Ipar 4.0 előretörése már  gyakorlatilag minden iparágban érzékelhető hatással bír, üzleti  modelleket módosít, átalakítja a vállalati folyamatokat. A  versengő cégek közül azok járnak jól, amelyek hamarabb  felismerték a változtatás szükségességét.

Pályázatok digitális  fejlesztésre

Solymár Károly Balázs  infokommunikációért felelős helyettes államtitkár elmondta:  „Minisztériumi kezdeményezésre a Gazdaságfejlesztési és  Innovációs Operatív Programban már két éve elérhetőek a  mikro-, kis- és középvállalkozásokat a digitális megoldások  bevezetésére és alkalmazására ösztönző pályázatok. E  konstrukciókból mostanáig mintegy 1600 cég igényelt támogatást,  amelyet közel felük már meg is kapott 7,6 milliárd forint  értékben.” Hozzátette, hogy a kamarai partnerekkel közösen a  Modern Vállalkozások Program szolgáltatásainak kiterjesztését  tervezik a közép-magyarországi régióra.

Dunai Péter, a Magyar Kereskedelmi  és Iparkamara főtitkára kiemelte: a már eddig is több mint  tízezer kis- és középvállalkozást segítő Modern Vállalkozások  Programjának szolgáltatásai 2021 májusáig biztosan elérhetőek  lesznek a vidéki régiókban.

A szállítási és logisztikai  ágazat vállalkozásainak, versenyképességük megtartása  érdekében, mindenképpen alkalmazkodniuk kell a digitálisan  fejlődő világhoz. Ezt a felismerést erősíti a szakmai szereplők  által meghirdetett Nemzeti Logisztikai Összefogás is, amely  kiemelten kezeli a digitális technológiák terjesztését és  alkalmazását.

Külföldi munka, magyarországi  ingatlanértékesítés

„Az ingatlanértékesítésből és  bérbeadásból származó jövedelem a főszabálytól eltérően  tipikusan abban az országban adóköteles az egyezmények  rendelkezései alapján, ahol az ingatlan fekszik, akkor is, ha ez az  illetőség államától különbözik. Vagyis hiába él és  dolgozik valaki akár évek óta külföldön, ha magyarországi  ingatlant értékesít, vagy ad bérbe, az magyar személyi  jövedelemadó bevallási és fizetési kötelezettséget  eredményezhet” – tette hozzá Kövesdy Zoltán, a Deloitte  adóosztályának menedzsere.

A „blockchain” technológián  alapuló befektetési lehetőségek, a kriptovaluták is tartogatnak  adózási kérdéseket. A kriptovaluta bányászat és a kapcsolódó  befektetési tevékenységek adókötelezettségére vonatkozó  szabályok és gyakorlatok még nem kiforrottak. A hatóság, tételes  jogszabályi rendelkezések hiányában kialakított álláspontja  alapján a kriptovalutákat érintő gazdasági tevékenységek  jellemzően a legmagasabb adóterhelés alá eshetnek, mint „egyéb  jövedelmet” keletkeztető tevékenységek, mintegy harminc  százalékos adókötelezettséggel.

Borítókép: pixabay, forrás: Modern Vállalkozások Programja