A negyedik ipari forradalom  megállíthatatlanul formálja át a vállalatok teljes működését,  komoly paradigmaváltást igényelve a vállalatvezetőktől. Az ipar  4.0 hallatán azonban elsősorban a vállalati folyamatok  digitalizációja kerül a fókuszba, holott az eredményes  transzformációs folyamatok kialakítása nagyban függ a vezetőség  hozzáállásától is. Ez a kritikus tényező meghatározhatja a  vállalat hosszú távú életben maradását.

Nemrég készített egy felmérést  a Deloitte, amely azt vizsgálta, hogy hogyan alakítják át a  vállalatok a technológiai és szervezeti stratégiáikat az ipar  4.0 követelményeinek megfelelően. A tanulmány kiemelte az  innováció paradoxonát, amely szerint a digitális átalakulással  kapcsolatos kezdeményezéseket elsősorban a termelékenység  növelése és a működési célok motiválják, vagyis, hogy a  technológia segítségével a cégek hatékonyabban tudják  végrehajtani a feladatokat. A vállalkozások azonban hajlamosak  megfeledkezni arról, hogy az innováció ösztönző tényező a  befektetések esetében is – sok vállalat lemaradhat a versenyben  azon vállalkozásokkal szemben, amelyek esetében az innováció a  befektetés fő ösztönzője.

Az ember a kulcstényező

A vállalati folyamatok  digitalizálásában hatalmas növekedési potenciál van, de  mindeközben azonos mértékű a vállalatvezetőkre nehezedő nyomás  is. Manapság ugyanis, aki elmulasztja a folyamatok digitalizációját,  behozhatatlan mértékben lemaradhat a versenyben. Alapvetően ugyan  technológiai tényezőkről van szó, ezek sikeressége nagyban  múlik a munkavállalók, a menedzsment elköteleződésén,  nyitottságán, valamint a szervezet rugalmasságán.

A sikeres digitális transzformáció  akadálya sok esetben a vállalati kultúra hiánya, ugyanis a fókusz  a legfejlettebb technológiai megoldásokra és az ezekhez szükséges  forrásokra irányul, míg az emberi oldal a háttérbe szorul. Ha  csak a rendszerek digitalizálása a cél, akkor a hibás és rosszul  működő ugyan digitalizálttá válik, de továbbra is hibás  folyamatokat és rendszereket fog eredményezni – ez pedig hamar a  folyamat sikertelenségéhez vezethet.

Digitális átalakulás,  elégedettebb munkaerő

A tanulmány kitért a digitális  átalakulás és a munkaerő viszonyára: a felmérésben résztvevők  úgy gondolják, hogy rendelkezésükre áll az átalakuláshoz  megfelelő munkaerő – csupán 15 százalék szerint kell  drasztikusan megváltoztatni az összetételt és a szakértelmet. A  megfelelő munkaerő megtalálását, betanítását és megtartását,  mint szervezeti és kulturális kihívást ennek ellenére számos  alkalommal említették. Az eredmények azt mutatják, hogy minél  több, az átalakulást segítő technológiát használnak a  válaszadók, annál elégedettebbek a szervezetük pillanatnyi  munkaerő-helyzetével.

Nagy eltérés figyelhető meg azok  között, akik napi szinten kerülnek interakcióba ezekkel a  technológiákkal, szerintük az esetek 92 százalékában  rendelkezésre áll a megfelelő munkaerő, míg azoknál a  vezetőknél, akik alig vannak, vagy egyáltalán nincsenek  kapcsolatban digitális technológiákkal, 42 százalékuk érzi  csupán, hogy megfelelő munkaerővel rendelkezik.

Borítókép: pixabay, forrás: Deloitte