Úgy tűnik, hogy idén már  nemcsak a kiemelt adózói státuszú adózókat keresheti fel – a megszokottnál részletesebb transzferár vizsgálatok  kapcsán – az adóhatóság. A felkészülés során  az érintett cégeknek több szempontra is érdemes figyelnie a  társasági adó (Tao.) május végi bevallásánál.

A rendes üzleti évre vonatkozóan  a május 31-ig benyújtandó Tao. bevallással kapcsolatban a  transzferár dokumentációban érintett cégeknek számos paramétert  kell figyelembe venniük.

Erre figyel az adóhatóság

A módszerválasztásra tekintettel  az adóhatóság az eddiginél is alaposabban vizsgálódik, ezért a  transzferárak elemzésekor a módszerek kiválasztásánál, illetve  elutasításánál érdemes figyelni a megalapozott és logikus  indoklásra. Az összehasonlító árak módszerének esetében a NAV  kiemelt figyelmet fordít a termékek és piacok  összehasonlíthatóságának teljes körű és a dokumentációban  pontosan feltüntetett igazolására is. Előbbiekből következően  a módszer használatánál azt is javasolt átgondolni, hogy az  összehasonlítóként használni kívánt termékek tulajdonságai,  valamint piaca valóban elegendő mértékben összehasonlítható-e  a kapcsolt tranzakcióban érintett termékkel.

Visszakövethető lekeresés

Az adatbázis-lekereséseket  tartalmazó elemzések esetében érdemes odafigyelni a lekeresés  pontos és visszakövethető bemutatására, ahol a verziószám,  illetve a lekeresés pontos dátuma, valamint a keresési lépések  megfelelő módon való dokumentálása kiemelt fontossággal bírnak  az adóhatóság részére. Szintén az adatbázis-lekeresésekhez  kapcsolódó tapasztalat, hogy a végső összehasonlító minta  elemeit az adóhatóság egyenként górcső alá veszi – itt az  Adózó álláspontjának megvédéséhez elengedhetetlen a gondos és  pontos dokumentálás.

Az adózói eredményesség  összehasonlíthatóság növelése érdekében alkalmazott  kiigazításait a NAV minden esetben részletesen ellenőrzi – ezen  kiigazítások alkalmazása esetén több, a témához kapcsolódó  kérdésre is számíthat az adózó – jelezte a Crowe FST. A cég  eredményességének kiigazítása előtt mindenképpen érdemes  átgondolni, hogy az adott módosítás valóban növeli-e az  összehasonlíthatóság mértékét.

Borítókép: pixabay, forrás: Crowe FST