Csaknem két számjegyű  növekedéssel zárták a legsikeresebb családi cégek az elmúlt  két évet – mutat rá az EY és a svájci St. Gallen Egyetem friss  Global Family Business Index rangsora. A sok esetben vezetői  generációváltás előtt álló cégek egyre több külsős  szakértőt vonnak be a szervezet irányításába.

Az utóbbi két évben mintegy 9,9  százalékkal növekedett az 500 legnagyobb családi vállalat  összbevétele, míg a Fortune 500-as listán szereplő cégek  eredménye ebben az időszakban gyakorlatilag stagnált (0.06%). A  rangsorolt vállalatok átlagos bevétele mintegy 15 milliárd  dollár, mintegy  másfél milliárddal több, mint egy évvel  korábban.

Az indexet az amerikai Walton család  tulajdonában lévő, közel 500 milliárd dollár bevételű  Wal-Mart vezeti, amit a német Porsche család Volkswagen vállalata  követ több mint 280 milliárd dollárral. A listán jegyzett  vállalkozások közel fele (46%-a) Európából, mintegy harmada  (30%) pedig Észak-Amerikából került ki. Az ötszázak  élmezőnyében számos idehaza is jól ismert márka található,  ilyen többek között a Ford, a BMW, az ALDI, a DELL, az LG, vagy az  IKEA.

Sikeres családi vállalkozások

Az elemzés szerint egyre nagyobb  arányban vonnak be kívülről érkező szakembereket a családi  vállalkozások irányításába. A listára újonnan bekerült  szervezetek igazgatóságának több mint háromnegyede (78%) már  nem a családtagok közül kerül ki.

„A felmérés is bizonyítja, hogy  a családi vállalkozások igazán sikeresek lehetnek, és bizonyos  piaci szituációkban akár előnyt is élvezhetnek a piaci  versenyben. Ugyanakkor tulajdonosi és irányítási  jellegzetességeik miatt számos sajátos problémával kell  szembenézniük, amelyek közül többel a hazai családi  vállalkozások többsége csak mostanában szembesül.

Generációváltás

Magyarországon a következő öt  évben több ezer cég vezetője lesz nyugdíjas korú, így el kell  gondolkodniuk az irányítás átadásán vagy a szervezet  értékesítésén, ugyanakkor erre, illetve külső szakemberek  bevonására a menedzsmentbe azért számos jó példa is van már.  Arra is számítunk, hogy a családi vállalkozások közül egyre  több megjelenik a tőzsdén nálunk is, aminek hatékony  lefolytatása szintén külső szakértő bevonását igényli” –  mondta el Nagy Ferenc, az EY tranzakciós tanácsadással foglalkozó  üzletágának szakembere.

Borítókép: pixabay, forrás: EY